Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revin profeții Apocalipsei: În 2025 vine un tsunami, rămânem în fundul gol!

Pinterest
tsunami economic

În 2025 vine un tsunami, rămânem în fundul gol!

Doi reputați specialiști anunță scenarii teribile pentru economia României. Din cauza politicilor greșite ale autorităților, care nu profită nici de fondurile europene, țara noastră poate ajunge într-o situație catastrofală din 2030, când UE ne va aloca mai puțini bani, relatează Adevarul.

Expert în macro și microeconomie, economia dezvoltării și economia monetară, Bogdan Glăvan este profesor universitar, director al Centrului de Economie Politică și Afaceri româno-american „Murray Rothbard“ și autorul unor articole în reviste academice titrate occidentale. Într-o analiză pentru „Adevărul”, profesorul bucureștean se arată pesimist și spune că deciziile greșite și lipsa unor reforme serioase, coroborate cu faptul că nu profităm acum de fondurile europene, ne vor duce într-o direcție greșită.

„În 2030 chiar o să fim în fundul gol!

„România trăiește în prezent pe datorie, statul nu a făcut consolidare bugetară. De fapt, singura consolidare făcută a fost în 2021, când am scăzut deficitul din pandemie de la 9% la 7%, dar după aia s-a terminat. Fără consolidare bugetară, mai devreme sau mai târziu vom fi nevoiți, vom fi forțați de Comisia Europeană, de către FMI să luăm măsuri «heirupiste», dure și proaste pentru societate, adică este inevitabil. Dacă nu tratezi o bubiță, în timp tot crește până când o să-ți pierzi piciorul. Și de vină nu e chirurgul care taie piciorul ca să te salveze, ci faptul că nu te-ai tratat la timp. Asta riscă să se întâmple în 2025 dacă nu se iau măsuri”, avertizează Glăvan.

Măsurile luate până acum de autorități sunt insuficiente, spune profesorul. Dar ceea ce e mai rău nu se va întâmpla peste un an, doi sau trei, ci în deceniul viitor. Asta dacă guvernele care vor urma vor persista în aceleași greșeli, așa cum au făcut toate care s-au succedat din 1990 încoace, potrivit specialistului în economie.

„Dacă mă întrebați pe mine, lucrurile cu adevărat rele sunt la orizontul lui 2030. Pentru că în 2030 noi vom fi terminat PNRR-ul, vom fi terminat fondurile europene și aș spune că nu este clar ce fonduri europene vor mai veni în România la vremea respectivă. La orizontul anului 2030 chiar o să fim în fundul gol! La vremea respectivă, adio ăștia 75 de miliarde bani europeni, că ei se vor fi păpat până atunci. Că ei sunt până în 2026-2027. Se mai lungește, cât s-o mai lungi PNRR-ul, la fel și cu cadrul financiar multianual. Apoi, pe următorul cadru nu se mai știe câți bani vor fi dirijați spre România”, e avertismentul dur lansat de Glăvan.

El amintește că începând cu 2030, este de așteptat ca mai multe țări sărace, chiar mult mai sărace ca România, să devină membre UE. Și asta nu este tot.

Marele tsunami ne va băga sub masă

„Banii se vor duce către Ucraina mai degrabă decât către România. Și tot în 2030, pe de altă parte, încep să iasă la pensie cei generația de «decreței». Deci, cheltuielile cu pensiile vor crește. În această perioadă, 2030-2035, va fi o foarte mare presiune pe bugetul României, pe finanțele publice, o presiune nemaiîntâlnită. Și chiar dacă noi luăm măsuri acum ca să consolidăm bugetul și să-l aducem la -3% din PIB, cât ar fi ideal, așa, conform a angajamentelor, tot nu înseamnă nimic. Dacă noi ne luptăm cu un val din ăsta, cu o furtună căreia nu suntem în stare să-i facem față, e posibil să luăm serios apă la bord în 2025 când, după alegeri, guvernanții vor fi fortați să ia măsuri mai dure. Dar marele tsunami care ne va mătura complet, ne va băga sub masă de tot va veni în anii 2030-2035”, a mai spus Bogdan Glăvan.

2025, anul recesiunii

Nici cunoscutul analist Adrian Negrescu nu este prea optimist. El anunță la orizontul lui 2025 recesiune.

„2025 va fi un an de recesiune în România. Adică toate premisele merg către această situație, în condițiile în care vor fi amânate foarte multe reforme anul viitor. 2024 va fi un an de îngheț din punct de vedere decizional în România. Și toate măsurile astea care vizează în special reducerea cheltuielor bugetare, rezolvarea problemelor structurale ale economiei vor fi amânate pentru 2025”, atenționează Negrescu.

El amintește și de faptul că în anii următori populația României va scădea și mai mult, ceea ce va duce la accentuarea crizei cu care deja se confruntă piața forței de muncă. Și tot Adrian Negrescu vine cu câte cifre care dau fiori.

„Gândiți-vă că vor ieși la pensie decrețeii, circa 1,8 milioane de oameni! Numărul cetățenilor din România va scadea foarte mult, adică cu cel puțin 500.000, în condițiile în care sporul natural, adică numărul de nașteri din România este din ce în ce mai mic. Politicile publice nu sunt menite să susțină crearea de locuri de muncă, absolut necesare în contextul actual”, adaugă el.

O fărâmă de speranță

Și totuși, Adrian Negrescu încearcă un exercițiu de optimism și spune că există un dram de speranță. Totul e însă condiționat de ceea ce s-ar întâmpla după alegeri, când viitorul guvern, indiferent de coloratura politică, ar fi capabil să ia măsurile care se impun, iar economia va da dovadă de reziliență. Pe baza acestei reziliențe, cel puțin economia privată, completează el, ar putea evolua pozitiv.

„Sunt, într-adevăr, foarte multe provocări, dar pe care cred că până la urma urmei cu greu și foarte greu vom reuși să le depășim. Eu sunt optimist din perspectiva anului 2030 raportat la modul în care va evolua economia privată. Legat de finanțele statului, de modul în care statul va reuși să se descurce, acolo ține foarte multe reforma administrației publice, pe care eu sper și în continuare sunt optimist. Sper să o văd din 2025, odată după alegeri. Sper să avem mintea românului de pe urmă, care să funcționeze în această situație”, a conchis Adrian Negrescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.