Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apple a fost detronată - Care este cea mai valoroasă companie din lume

economictimes.indiatimes.com
apple

Valoarea de piață a acțiunilor Microsoft a încheiat vineri o ședință de tranzacționare mai mare decât cea a Apple pentru prima dată din 2021, devenind astfel cea mai valoroasă companie din lume, în condițiile în care îngrijorările legate de cerere au afectat acțiunile producătorului iPhone, notează Mediafax.

Apple s-a chinuit vineri cu 0,2%, în timp ce Microsoft a adăugat 1%. Odată cu aceasta, capitalizarea de piață a Microsoft a ajuns la 2.887 de miliarde de dolari, cea mai mare valoare înregistrată vreodată, potrivit datelor LSEG, citate de Reuters. Capitalizarea bursieră a Apple a fost de 2.875 de miliarde de dolari, calculată cu datele dintr-un dosar depus joi.

Îngrijorările legate de cererea de smartphone-uri au făcut ca acțiunile Apple să scadă cu 3% până acum în 2024, după ce anul trecut au crescut cu 48%. Microsoft a crescut cu aproximativ 3% de la începutul anului până în prezent, după ce a urcat cu 57% în 2023, această creștere fiind determinată în parte de poziția sa de lider în domeniul inteligenței artificiale generative prin intermediul unei investiții în OpenAI, producătorul ChatGPT.

Capitalizarea de piață a Apple a atins un vârf de 3.081 de miliarde de dolari pe 14 decembrie, potrivit LSEG.

Microsoft a încorporat tehnologia OpenAI în suita sa de software de productivitate, o mișcare care a contribuit la declanșarea unei reveniri a activității sale de cloud-computing în trimestrul iulie-septembrie. Avansul său în domeniul AI a creat, de asemenea, o oportunitate de a contesta dominația Google în domeniul căutării pe internet.

Apple, între timp, s-a confruntat cu o cerere slabă, inclusiv pentru iPhone. Cererea în China, o piață importantă, a scăzut, în condițiile în care economia țării se redresează lent după pandemia COVID-19, iar Huawei, care revine în forță, îi erodează cota de piață.

Vânzările căștilor de realitate mixtă Vision Pro de la Apple încep pe 2 februarie în Statele Unite, marcând cea mai mare lansare de produse Apple de la iPhone în 2007. Cu toate acestea, UBS a estimat, într-un raport din această săptămână, că vânzările Vision Pro vor fi „relativ nesemnificative” pentru profitul pe acțiune al Apple în 2024.

De câteva ori din 2018, Microsoft a preluat pentru scurt timp conducerea asupra Apple ca fiind cea mai valoroasă companie, cel mai recent în 2021, când îngrijorările legate de lipsa lanțului de aprovizionare legată de pandemia COVID-19 au afectat prețul acțiunilor producătorului iPhone.

Ambele acțiuni din domeniul tehnologiei par relativ scumpe din punct de vedere al prețului în raport cu câștigurile preconizate, o metodă obișnuită de evaluare a companiilor listate la bursă. Apple se tranzacționează la un PE viitor de 28, mult peste media sa de 19 din ultimii 10 ani, potrivit datelor LSEG. Microsoft se tranzacționează în jurul valorii de 32 de ori câștigurile viitoare, peste media sa din ultimii 10 ani de 24.

În cel mai recent raport trimestrial din noiembrie, Apple a oferit o prognoză de vânzări pentru trimestrul de sărbători care a ratat așteptările Wall Street, afectată de cererea slabă pentru iPad-uri și dispozitive portabile.

Analiștii văd în medie Apple înregistrând venituri în creștere cu 0,7%, la 117,9 miliarde de dolari, pentru trimestrul din decembrie, potrivit LSEG. Acest lucru ar marca prima sa creștere a veniturilor de la an la an din ultimele patru trimestre. Apple își raportează rezultatele pe 1 februarie.

Analiștii văd Microsoft raportând o creștere de 16% a veniturilor, la 61,1 miliarde de dolari, susținută de creșterea continuă a activității sale de cloud, atunci când va raporta în următoarele săptămâni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.