Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apple, GE și alți giganți din SUA, 1.400 miliarde de dolari dosiți în paradisuri fiscale

vivatropical.com
panama offshore

Cele mai mari 50 de companii americane - între care Apple, Wall-Mart, General Electric ş.a. - au ascuns circa 1.400 de miliarde de dolari între anii 2008 şi 2014 în paradisuri fiscale, cu scopul de a-şi reduce plata impozitelor, afirmă un studiu al Oxfam-SUA publicat joi şi citat de AFP. 

Aceste sume au tranzitat printr-o reţea 'opacă şi secretă' formată din 1600 de filiale în paradisuri fiscale, susţine documentul publicat în plin scandal declanşat de dezvăluirile din 'Panama Papers'. 

În acelaşi timp, aceleaşi întreprinderi au fost totuşi 'principalele beneficiare de sprijinul contribuabililor' americani, ele fiind destinatarele a 11.000 de miliarde din fondurile publice prin garanţii asupra împrumuturilor sau ajutoare federale directe, indică raportul. 

'Imensele sume pe care marile companii le-au acumulat în paradisuri fiscale ar fi trebuit să fie utilizate pentru combaterea sărăciei şi reconstruirea infrastructurilor în SUA şi nu să fie disimulate în centre offshore ca Panama, Bahamas sau Insulele Caiman', afirmă Raymond Offenheiser, preşedintele Oxfam America, citat într-un comunicat. 

Potrivit raportului, Apple figurează în fruntea întreprinderilor celor mai avide de evaziune fiscală şi ar fi stocat 181 de miliarde în paradisuri fiscale, urmată de General Electric (119 miliarde), Microsoft (108 miliarde), Pfizer (74 de miliarde) ş.a. 

Multe dintre aceste întreprinderi au fost deja criticate în SUA pentru că au utilizat un mecanism care să le permită să-şi pună la adăpost pe termen nelimitat o parte din beneficiile lor în străinătate pentru a evita să plătescă impozitul asupra societăţilor în SUA, care este cel mai ridicat între ţările industrializate (35 %).

Potrivit cifrelor citate în raportul Oxfam, evaziunea fiscală a companiilor multinaţionale ar costa 111 miliarde de dolari finanţele publice americane şi privează de asemenea ţările sărace de 100 miliarde din încasările fiscale, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.