Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape 100.000 de cetățeni britanici au primit în 2021 dreptul de ședere în Franța, ca urmare a ieșirii Regatului Unit din UE

brexit

Aproape 100.000 de titluri de şedere au fost emise în 2021 de Franţa britanicilor din cauza Brexit-ului, informează luni AFP, după publicarea statisticilor anuale privind imigraţia.

Mai precis, 99.644 de cetăţeni britanici au obţinut un titlu de şedere anul trecut, în condiţiile în care era obligaţi să deţină unul pentru a călători legal în Franţa după 1 octombrie 2021, pe fondul Brexit-ului.

Este vorba despre date încă "provizorii", subliniază Ministerul de Interne, cu prilejul publicării acestor date statistice privind imigraţia, întrucât, "ţinând cont de termenul dintre depunerea unei cereri şi eliberarea titlului, unele titluri eliberate în cursul anului nu sunt încă înregistrate în baza naţională de gestiune a titlurilor de şedere".

Cu titlu de comparaţie, administraţia a indicat numărul definitiv de titluri de şedere acordate britanicilor în 2020: 7.686, respectiv de treisprezece ori mai puţin, potrivit Agerpres.ro.

"Necesitatea pentru britanici de a dispune de un titlu de şedere specific de la 1 octombrie 2021 a dus la un aflux fără precedent de cereri", a subliniat în ianuarie Ministerul francez de Interne, justificând explozia eliberării de titluri aşa-numite "Brexit".

De altfel, cifrele definitive ale imigraţiei confirmă o creştere timidă a fluxurilor migratorii anul trecut, după un an 2020 de scăderi record ale deplasărilor din cauza pandemiei de COVID-19.

Astfel, 104.381 de prime cereri de azil au fost înregistrate în Franţa, în creştere cu 28%, un nivel care rămâne mult sub cel dinaintea crizei sanitare.

Această creştere a numărului cererilor depuse la ghişeele unice dedicate se explică în parte prin operaţiunile de evacuare a mii de cetăţeni afgani din Kabul, după preluarea puterii de către talibani la jumătatea lui august 2021.

Afganistanul îşi întăreşte astfel poziţia de principală ţară de origine pentru solicitanţii de azil în Franţa, cu 16.116 cereri depuse (+61%), mult înaintea Cote d'Ivoire (6.260), Bangladesh (6.231) şi Guineea (5.269).

În primul semestru al lui 2022, numărul tentativelor de traversare clandestină a Canalului Mânecii a crescut puternic, a mai precizat pentru AFP Ministerul de Interne luni, cu nu mai puţin de 68% (777 tentative pentru 20.132 de persoane), comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, între 1 ianuarie şi 13 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.