Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape 100.000 de ruşi au trecut graniţa în Kazahstan pentru a nu fi trimiși la război

aljazeera.com
mobilizare

Aproximativ 100.000 de ruşi au trecut graniţa săptămâna trecută în Kazahstan, informează un oficial al guvernului kazah, scrie CNN, potrivit Rador.

Din cei 100.000 intraţi, peste 64.000 de ruşi au părăsit deja Kazahstanul, a mai spus miercuri Marat Kozeiev, adjunctul ministrului kazah de interne. Oficialul kazah nu a spus, însă, spre ce destinaţii au plecat cei peste 64.000.

"Nu s-a înregistrat în această săptămână nicio infracţiune sau contravenţie în care să fie implicaţi cetăţeni ruşi. Sunt cetăţeni care respectă legea şi au suficienţi bani pentru a putea trăi aici. În cazul în care au încălcat legea privind migraţia, vor fi deportaţi. Dacă au comis o infracţiune, vor fi duşi în faţa justiţiei", a declarat Marat Kozeiev, potrivit agenţiei kazahe de ştiri Kazinform.

Kremlinul se confruntă cu un exod de cetăţeni care fug din Rusia după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat săptămâna trecută mobilizare parţială. Strategia Moscovei de a mobiliza 300.000 de rezervişti în războiul cu Ucraina a declanşat proteste anti-mobilizare şi a determinat o rezistenţă tot mai mare faţă de invazia Rusiei în Ucraina, mulţi bărbaţi ruşi cu vârsta de mobilizare preferând să părăsească ţara decât să rişte să fie încorporaţi.

Pentru a intra în Kazahstan, care împarte o frontieră de 7.000 km cu Rusia, cetăţenii ruşi nu au nevoie de viză şi pot rămâne în această ţară maxim 30 de zile fără viză. Patru din cele cinci ţări membre ale Uniunii Europene care au graniţe cu Rusia au interzis intrarea ruşilor cu vize turistice, iar aşteptarea la cozile formate la graniţa rusă cu fostele ţări sovietice Kazahstan, Georgia şi Armenia durează uneori mai mult de 24 de ore.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.