Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape 10% din populația Afganistanului este dependentă de droguri

nytimes.com
kabul aeroport afgani

Numărul dependenților de droguri din Afganistan este în prezent de 3,5 milioane, sau 9% din populația de 39 de milioane a țării, a declarat, sâmbătă într-o conferință de presă la Kabul, ministrul adjunct al Sănătății Abdul Bari Omar, numit de mișcarea talibană.

„Trei milioane și jumătate de oameni din țară sunt dependenți de droguri. Fiecare dintre ei consumă zilnic o cantitate de narcotice în valoare de aproximativ trei dolari”, a declarat Omar, potrivit postului local de televiziune TOLONews.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, suprafața de teren agricol folosită pentru cultivarea ilegală a macului pentru producerea de opiu în 2020 a crescut cu 37% față de anul precedent. Acesta este al treilea cel mai mare parametru înregistrat vreodată în țară. La sfârșitul anului 2020, Afganistanul reprezenta 85% din producția mondială de opiu, ceea ce produce aproximativ 6%-11% din PIB-ul țării. În acel moment, ONU estima la 2,4 milioane de afgani adulți dependenți de droguri, informează Tass.com.

În timpul guvernării talibanilor din 1996-2001, producția și contrabanda de droguri au fost principala sursă a veniturilor guvernului lor. În ciuda creării Înaltei Comisii pentru Controlul Drogurilor la acel moment, mai mult de 96% din totalul macului pentru producția de opiu era cultivat în Afganistan sub jurisdicția talibanilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.