Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România de lumea a treia: Peste 11.000 de români, dintre care jumătate sunt copii, stau în case fără curent electric

RT
siria bezna intuneric

11.611 români se află în întuneric în localități care par uitate de lume, conform datelor furnizate de Asociația Energia Inteligentă într-un Registru Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România. 4.777 de copii trăiesc în aceste locuințe fără energie electrică.

 

Pentru cei 11.611 români care trăiesc în întuneric; îngrijorător este și faptul că 4.777 de copii trăiesc în aceste condiții, fără acces la energie electrică, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), la Digi24 TV.

El a explicat că 87% din casele locuite fără energie electrică nu au cadastru, ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme. Având în vedere că 64% din persoanele care locuiesc în astfel de case au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România, chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție ar face dificilă plata energiei electrice consumate. Astfel, construcția de instalații de producere a energiei electrice fotovoltaice ar rezolva problema pe termen scurt și lung a acestor locuințe. RNCFEE arată că doar 25% din casele locuite fără energie electrică sunt la o distanță, în linie dreaptă, mai mare de 2 km.

Îngrijorătoare este însă lipsa de interes față de această problemă gravă. Doar în 23% din cazuri există sau urmează să se realizeze planuri, strategii, proiecte etc. de electrificare a gospodăriilor în următorii 3 ani. O provocare reală este dificultatea accesului la aceste locuințe. În 53% din cazuri, accesul la imobilele fără energie electrică este dificil, iar în 10% nu există drumuri de acces, a avertizat specialistul în energie.

„Județele cu cele mai multe case locuite permanent fără energie electrică sunt Covasna, Satu Mare, Suceava și Bistrița-Năsăud“ a declarat Dumitru Chisăliță.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.