Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape 700 de plângeri au fost depuse în instanţă în numele persoanelor afectate de explozia de la Beirut

decizie instanta

Avocaţii din Beirut au depus aproape 700 de plângeri în faţa justiţiei libaneze în numele persoanelor afectate de explozia produsă pe 4 august în portul Beirut şi care s-a soldat cu peste 200 de morţi, relatează AFP.

"Am depus astăzi 679 de plângeri în numele familiilor victimelor, răniţilor şi persoanelor afectate" de dramă şi care "nu au posibilitatea de a-şi angaja un avocat" pentru a depune plângere, a declarat preşedintele baroului din Beirut, Melhem Khalaf, citat de agenţia naţională de ştiri ANI, scrie agerpres.ro.

Citește și: Adrian Streinu Cercel: ‘Nu vă spălați, nu purtați mască, dar atunci să nu vă mirați că vă îmbolnăviți’

"Ne confruntăm cu oroarea unui dezastru şi nu ne vom opri" decât dacă "este emis un verdict", a dat el asigurări, adăugând că investigaţia în curs ar trebui "să fie aprofundată pentru a stabili responsabilităţile".

Cele aproape 700 de plângeri depuse miercuri sunt primul lot constituit de barou din cele 1.400 de dosare legate de explozie, care s-a soldat, pe lângă morţi, şi cu peste 6.500 de răniţi, şi a devastat cartiere întregi din Beirut.

Autorităţile libaneze efectuează o anchetă asupra exploziei, pe care o atribuie depozitării unei cantităţi enorme de nitrat de amoniu în portul Beirut fără măsuri de siguranţă.

Mai mulţi înalţi responsabili şi funcţionari au fost avertizaţi asupra pericolului pe care îl reprezenta prezenţa acestei substanţe, dar nu au luat nicio măsură.

Citește și: Traian Berbeceanu: ‘Bucureștenii au înțeles și știu că măsurile sunt în sprijinul lor și sunt respectate’

Autorităţile au respins apelurile la o anchetă internaţională, dar, la aproape trei luni de la explozie, investigaţia locală nu a ajuns încă la rezultate concrete.

Numai 25 de mandate de arestare au fost emise împotriva unor înalţi funcţionari din port şi de la direcţia vămilor, precum şi a unor responsabili din domeniul securităţii. Acest lucru i-a înfuriat pe apropiaţii victimelor, care au avertizat şi miercuri în privinţa unei posibile escaladări a protestelor.

Anchetatori francezi şi ai Biroului Federal de Investigaţii american (FBI) au efectuat investigaţii chiar după tragedia de la începutul lui august.

Libanul a primit raportul FBI, dar îl aşteaptă în continuare pe cel al experţilor francezi, care ar urma să fie predat autorităţilor de la Beirut într-un termen maxim de două săptămâni, a declarat pentru AFP o sursă judiciară.

Citește și: Codrin Ștefănescu: ‘Liviu o duce prost cu sănătatea, are probleme mari cu coloana’

Ancheta locală "mizează mult pe raportul francez pentru a determina cauzele exploziei", a adăugat această sursă.

Potrivit lui Melhem Khalaf, raportul FBI este bazat pe "informaţiile agenţiilor de securitate libaneze", în timp ce raportul francez este "bazat pe rezultatele analizei de laborator".

Libanul susţine, în plus, că aşteaptă în continuare imaginile din satelit cerute de la Franţa şi Italia, care întârzie să-i parvină, suscitând o serie de întrebări în mediile oficiale locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.