Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape de o TRAGEDIE ÎN MASĂ: 90 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la Șumuleu Ciuc, de Rusaliile Catolice

www.ziarharghita.ro

Un număr de 90 de persoane au avut nevoie, sâmbătă, de îngrijiri medicale la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, în cele mai multe cazuri fiind vorba de lipotimii şi hipertensiuni arteriale, informează Agerpres.

Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat pentru AGERPRES că din cele 90 de persoane care au avut nevoie de ajutor medical, 17 au ajuns la spital pentru îngrijiri de specialitate. Pacienţii care au fost transportaţi la spital au suferit fracturi sau au avut diverse probleme cardiace.

Datele statistice arată că la cele patru puncte de acordare a primului ajutor amenajate la faţa locului au avut nevoie de îngrijiri medicale 17 persoane care au suferit lipotimii, 15 pacienţi cu hipertensiune arterială, nouă care au fost diagnosticaţi cu luxaţii, şapte cu fracturi şi opt cu colici abdominale.

De asemenea, au mai fost cazuri de reacţii alergice, angine pectorale, insuficienţă respiratorii, contuzii, convulsii sau diabet zaharat.

Vezi și: Noi detalii despre starea de sănătate a psihologului Hanibal Dumitrașcu: A suferit un ATAC CEREBRAL

Dr. Peter Szilard susţine că numărul solicitărilor a fost mai mic decât anul trecut, când peste 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dar a crescut numărul celor care au fost transportaţi la spital.

Scăderea numărului de solicitări se datorează faptului că vremea nu a fost foarte călduroasă, iar spre finalul slujbei, când a început să plouă, oamenii nu s-au grăbit să plece, ca în alţi ani.

"Este posibil că pelerinii au înţeles ce trebuie să facă pentru a nu avea probleme medicale: au luat cu ei medicamentele, cei cu boli cronice, iar la sfârşitul slujbei, când a început să plouă, au fost atenţi, nu s-au grăbit, nu au început să fugă spre vale, iar dacă cineva s-a accidentat sau a căzut, ceilalţi au venit în ajutor. Pelerinii s-au comportat foarte bine şi au învăţat din anii anterior ce trebuie să facă", a spus dr. Peter Szilard.

Echipajele de la Serviciul de Ambulanţă Harghita au fost ajutate de salvatori montani, care au transportat persoanele care aveau nevoie de ajutor medical şi se aflau la distanţă mare de punctele de prim ajutor.

La faţa locului au intervenit şi voluntari de la Crucea Roşie, dar şi echipaje de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc sau de la SMURD.

O mulţime impresionantă de pelerini a participat sâmbătă la procesiunea de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc, considerată a fi cea mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.