Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape toate speciile de lemurieni sunt ameninţate cu dispariţia

Aproape toate speciile de lemurieni sunt ameninţate cu dispariţia, iar 31% dintre ele se află în stare critică, din cauza vânătorii şi a despăduririlor din Madagascar, potrivit noii ediţii a listei roşii publicate de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN), care cuprinde de acum peste 30.000 de specii aflate în situaţii îngrijorătoare, informează AFP, potrivit Agerpres.

Dintre cele 120.372 de specii analizate (dintr-un total de 8 milioane estimate pe întreaga planetă), 32.441 sunt ameninţate cu extincţia (13.898 vulnerabile, 11.732 în pericol şi 6.811 în pericol critic), iar printre acestea se află majoritatea lemurienilor, balena nordică, hârciogul european şi ciuperca-vierme, extrem de apreciată în medicina tradiţională chinezească.

Această listă roşie publicată de UICN este îmbogăţită cu regularitate prin evaluarea unor noi categorii de animale şi plante.

Noua ediţie completează în mod special evaluarea primatelor africane, atrăgând atenţia asupra lemurienilor, care sunt endemici în Madagascar.

Astfel, 103 dintre cele 107 specii de lemurieni sunt ameninţate cu dispariţia, "în principal din cauza despăduririlor şi a vânătorii", iar 33 dintre ele se află în pericol critic - ultima categorie înainte de extincţie.

Citește și: Iohannis: ‘Virusul este real, nu are culoare politică și nu poate fi interzis prin lege. Acum nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor’

Fără importante eforturi umane şi financiare depuse pentru conservarea lor (arii protejate, reîmpăduriri, eco-turism), unele dintre aceste specii, precum lemurul sportiv nordic, "ar fi deja fără îndoială deja dispărute", notează Russ Mittermeier, specialist în primate din UICN.

Însă aceste eforturi nu au putut să împiedice 13 specii de lemurieni să treacă în categoria "în pericol critic", precum Sifaka şi Microcebus murinus - cea mai mică primată din lume -, ambele devenind victime ale distrugerii habitatelor lor prin agricultură şi exploatări forestiere.

În restul Africii, peste jumătate din speciile de primate (54 din 103) sunt ameninţate, precum Colobus alb-negru occidental, care se află de acum în pericol critic de dispariţie.

Aceste lucruri arată că "Homo sapiens trebuie să schimbe radical relaţia sa cu celelalte primate şi cu natura în ansamblul ei", a declarat Grethel Aguilar, director general interimar al UICN, al cărei congres, ce trebuia să aibă loc la Marsilia în luna iunie a fost amânat pentru ianuarie 2021 din cauza pandemiei de COVID-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.