Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproximativ 2.5 milioane de musulmani s-au adunat la Muzdalifa pentru etapa finală a pelerinajul la Mecca

islam mecca

Aproximativ 2.5 milioane de musulmani s-au adunat sâmbătă pe Muntele Arafat din Arabia Saudită pentru o priveghere de ispăşirea a păcatelor şi au coborât apoi la Muzdalifa pentru etapa finală a pelerinajului anual la Mecca, într-un context arzător atât din punct de vedere al temperaturii cât şi al tensiunilor regionale, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Pelerinii îmbrăcaţi în alb, simbol al purităţii, şi-au petrecut noaptea pe întinsul dealului unde islamul consideră că Dumnezeu i-a testat credinţa lui Abraham în momentul în care i-a ordonat să îl sacrifice pe fiul său Ismail. Acesta este, de asemenea, locul în care profetul Mohamed a ţinut prima sa predică. 

Pe o căldură ce se apropia de 40 de grade Celsius, credincioşii se rugau, plângeau sau îşi făceau selfie-uri şi transmiteau înregistrări video în direct rudelor şi prietenilor lăsaţi acasă. 

Zaid Abdullah, un yemenit în vârstă de 30 de ani, care lucrează într-un supermarket în Arabia Saudită, a spus că se roagă pentru ţara sa în care războiul a ucis zeci de mii de oameni provocând cea mai mare criză umanitară de pe glob, precum şi pentru toţi musulmanii. 

"Putem tolera căldura pentru că păcatele noastre sunt mai mari", a declarat acesta în timp ce se apropia de dealul de granit cunoscut sub denumire de Muntele Milei. "Îi cerem lui Dumnezeu să uşureze căldura de după această viaţă. Cât despre căldura din această viaţă, o putem tolera".

Citește și: Cel puțin doi membri ai misiunii ONU în Libia au fost uciși în urma unei explozii

Hamood Ismail şi soţia sa Raghdaa au venit din Siria, prin Turcia, în timp ce şoferul de taxi Khaled Maatuq a venit din Libia. Toţi au declarat că doresc ca suferinţa din ţărilor lor sfâşiate de conflict să se încheie. 

Pentru alţii, pelerinajul reprezintă o formă de uşurare. Comerciantul egiptean Ramadan al-Jeedi s-a declarat recunoscător că şi-a putut însoţi mama după moartea tatălui său anul trecut. "Este cel mai măreţ sentiment să simţi că Dumnezeu cel Atotputernic ne-a ales să fim în acest loc", a declarat el. 

Nadzmi Maruji Naid din Filipine a declarat că se simte confortabil, deşi un pic tensionat fiind prima oară când participă la pelerinaj. "Cu voia lui Dumnezeu, toţi cei de aici vor fi acceptaţi de Allah", a declarat el. 

Aproximativ 2.49 milioane de pelerini, în majoritate străini, au sosit pentru festivalul care durează cinci zile, o îndatorire religioasă pe care orice musulman valid şi-o poate permite o dată în viaţă. 

Printre aceştia se numără 200 de supravieţuitori şi rude ale victimelor atacurilor asupra celor două moschei din Noua Zeelandă din luna martie. 

După ziua petrecută pe Muntele Arafat, pelerinii s-au deplasat la apusul soarelui spre câmpia Muzdalifa pentru a aduna pietricele pe care să le arunce duminică în coloanele de piatră de la Jamarat ce simbolizează diavolul. Este marcată astfel prima zi a Sărbătorii Sacrificiului, Eid al-Adha. 

Pelerinajul reprezintă, de asemenea, o parte importantă din planul saudit de creştere a numărului turiştilor, în încercarea autorităţilor de a diversifica economia ţării pentru ca aceasta să nu fie dependentă complet de vânzările de petrol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.