Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproximativ 9.000 de persoane au participat la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române de la Focşani

http://www.centenarsalaj.ro/
drapel, tricolor, steag centenar Marea Unire

Aproximativ 9.000 de persoane au fost prezente, joi, în Piaţa Unirii din Focşani, pentru a asista la manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vrancea, relatează Agerpres.

Au participat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, vicepremierul şi ministru al Muncii, Graţiela Gavrilescu, ministrul Tineretului şi Sportului, Constantin Bogdan Matei, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif , secretarul General al Guvernului, Toni Greblă, dar şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu.

De la Focşani a lipsit însă preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, ar avea "o problemă la un picior".

În debutul evenimentelor dedicate Micii Uniri, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a primit onorul Gărzii de Onoare şi a fost intonat Imnului Naţional de către Gheorghe Zamfir, Nicolae Furdui Iancu şi Paula Seling.

Citește și: Meteorologii au emis cod portocaliu de polei în judeţele Ialomiţa, Brăila, Buzău şi Călăraşi

Figura domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi evenimentele de la 24 ianuarie 1859 au fost prezentate celor adunaţi în piaţă sub forma unui spectacol pus în scenă de actori, care au interpretat personajele cheie ale Micii Uniri, printre care Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu şi Moş Ion Roată.

Tot în cadrul manifestărilor, a fost lansată o emisiune de mărci poştale, "160 de ani de la Unirea Principatelor Române".

Alocuţiuni dedicate evenimentului au ţinut preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, care a îndemnat la unitate naţională, şi preşedintele Senatului, care a făcut referiri istorice la momentul 1859, inclusiv o paralelă între clasa politică actuală şi cea care a înfăptuit Unirea Principatelor Române.

La un moment dat, din public s-au auzit şi câteva huiduieli.

Spre finalul manifestărilor, câteva sute de persoane s-au prins în Hora Unirii, alături de invitaţii de marcă ai evenimentului de la Focşani.

Nu au lipsit nici defilările de trupe şi parada de tehnică militară. Vrâncenii au putut admira şi cu această ocazie peste 40 de maşini de luptă din dotarea unităţilor militare din cadrul Garnizoanei Focşani, mare parte din tehnica de luptă folosită de militari în misiunile din Irak, Afganistan, dar şi tehnica folosită în misiuni ale Poliţiei, Jandarmeriei şi Pompierilor.

Pentru a asigura buna desfăşurare a evenimentelor de la Focşani, au fost mobilizaţi circa 300 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea şi Grupării de Jandarmi Mobilă Ploieşti, alături de poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea, pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea şi poliţişti locali.

Chiar şi aşa, un bărbat aflat în evidentă stare de ebrietate a încercat la un moment dat să se prindă în Hora Unirii alături de Călin Popescu-Tăriceanu şi Marian Oprişan. S-a creat astfel un moment de tensiune, care a fost depăşit relativ repede, nu prin intervenţia forţelor de pază şi protecţie, ci a unei consiliere a preşedintelui CJ, Marian Oprişan, care l-a împins pe bărbat.

Pentru evenimentele organizate la Focşani s-au cheltuit circa 350.000 de euro. Municipalitatea focşăneană a achiziţionat, cu 50.000 de euro, 160 de stilouri personalizate, copie a celui cu care domnitorul Cuza a semnat actul unirii, dar şi steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene, cocarde, fulare tricolore şi steguleţe, care au fost oferite participanţilor la manifestări. Restul banilor au fost alocaţi de CJ Vrancea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.