Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marş cu torţe al extremiştilor de dreapta din Estonia de Ziua Independenţei

Mii de susţinători ai partidului de extremă dreapta EKRE din Estonia, membru minoritar al coaliţiei guvernamentale, au marcat luni printr-un marş cu torţe Ziua Independenţei la Tallinn, relatează AFP.

Participanţii au purtat torţe, steaguri în culorile naţionale albastru-negru-alb şi 'drapelul lui Odin' (zeu din mitologia nordică), folosit ca simbol de o grupare apropiată de neonazişti, fondată în Finlanda vecină în 2015.

Liderul şi fondatorul EKRE, Mart Helme, ministru de interne, a condus marşul.

Citește și: Traian Băsescu: Coronavirusul va intra în România. Trebuie să ne pregătim pentru ce-i mai rău. Eu aș opri azi, acum, zborurile din Italia

EKRE, care se remarcă prin discursul său populist şi anti-migranţi, s-a alăturat coaliţiei de guvernare după ce a obţinut aproape 18% din voturi la alegerile legislative din martie 2019.
Mart Helme a provocat reacţii de indignare în Estonia şi în afara ţării în decembrie, când a numit-o 'vânzătoare' pe noua şefă a guvernului finlandez, social-democrata Sanna Marina, şi i-a acuzat guvernul că vrea să distrugă ţara.

Susţinătorii EKRE tratează cu superioritate importanta minoritate rusă din Estonia, care formează circa un sfert din populaţia de 1,3 milioane de locuitori, şi sprijină apartenenţa ţării la NATO.

Estonia a fost ocupată şi apoi anexată de URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, redobândindu-şi independenţa în 1991.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.