Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Ar putea veni apocalipsa, ca în filmele de la Hollywood' - Primarul Vitaliy Klitschko vorbește despre un scenariu 'apocaliptic' la iarnă, în Kiev

newsweek.com
Vitali Klitschko

Primarul Kievului a avertizat miercuri cu privire la un scenariu "apocalptic" pentru capitala ucraineană în această iarnă dacă vor continua atacurile aeriene rusești. Deși nu este nevoie ca oamenii să plece acum, ar trebui să fie pregătiți să facă acest lucru, anunță Mediafax.

"Kievul ar putea pierde alimentarea cu energie electrică, apă și căldură. Ar putea veni apocalipsa, ca în filmele de la Hollywood, când nu este posibil să trăiești în case având în vedere temperatura scăzută", a declarat primarul Vitali Klitschko într-un interviu acordat Reuters.

"Dar noi luptăm și facem tot ce putem pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla", a spus fostul campion mondial de box la categoria grea.

Potrivit lui Klitschko, 152 de civili din Kiev au fost uciși și 678 de clădiri au fost distruse de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, dar orașul se confruntă cu noi necazuri în această iarnă, deoarece Rusia bombardează în mod regulat rețeaua electrică a Ucrainei cu rachete.

Imaginea este sumbră: Kievul nu are suficiente adăposturi încălzite pentru a găzdui toți cei 3,6 milioane de locuitori în cazul unor întreruperi complete, iar oamenii ar trebui să fie pregătiți să plece dacă situația se înrăutățește, a spus Klitschko. „Au fost pregătite aproape 500 de puncte de încălzire autonome "dar pentru un oraș de 3 milioane de locuitori, 500 de puncte nu înseamnă nimic", a spus el.

Klitschko a descris imaginea unui viitor dur pentru orașul vechi de peste 1.500 de ani. El a schițat un scenariu posibil în care acesta ar putea rămâne fără încălzire centrală într-o perioadă în care temperaturile pot coborî până la minus 15 grade Celsius.

"Dacă alimentarea cu energie electrică va continua să lipsească în timp ce temperaturile exterioare rămân scăzute, vom fi din păcate nevoiți să evacuăm apa din clădiri", a spus el.

"În caz contrar, apa poate îngheța și poate rupe întreaga rețea de alimentare cu apă, iar clădirile vor fi atunci total improprii pentru a fi folosite în continuare."

Klitschko a îndemnat locuitorii să pregătească provizii de urgență de alimente și apă, precum și să aibă haine și documente pregătite pentru o plecare rapidă în cazul în care alimentarea cu energie termică este oprită.

Cu toate acestea, el a declarat că în prezent nu este nevoie de evacuare, deoarece orașul are doar un deficit de energie de 20% și condițiile rămân stabile.

"În acest moment există încălzire în Kiev, există electricitate... totul funcționează, nu este nevoie în prezent (de evacuare)", a declarat Klitschko, dar a adăugat că locuitorii ar trebui să fie pregătiți pentru "diverse scenarii".

Întrebat de ce elemente are cel mai mult nevoie orașul în prezent, primarul a răspuns, fără să piardă o clipă, că "un nou sistem de apărare aeriană". Cu toate acestea, el a adăugat că sunt necesare, de asemenea, "zeci de mii" de generatoare și de ventilatoare industriale de încălzire.

"Nevoile noastre sunt în prezent destul de semnificative, și asta doar în orașul Kiev ... În alte orașe, orașe și sate, acest (deficit) este destul de mare."

Klitschko a declarat că efectul economic al războiului asupra Kievului, despre care a spus că este greu de evaluat, dar care ar putea totaliza "zeci de miliarde de dolari", a îngreunat capacitatea administrației de a întreține orașul.

"Începând de astăzi, nu există niciun buget pentru dezvoltare, nu reparăm drumurile, nu investim în dezvoltarea orașului nostru... toți banii se duc pe protecția (orașului nostru)."

Klitschko a respins criticile aduse săptămâna trecută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu privire la pregătirile pentru iarnă, spunând că, în opinia sa, acestea au fost determinate politic și că au părut "ciudate" pentru guvernele străine care sprijină Ucraina.

Klitschko, aflat acum în al nouălea an ca primar, era considerat unul dintre cei mai importanți adversari politici ai lui Zelenskiy înainte de invazia rusă.

"Sunt convins că politica se află în spatele acestui lucru, deoarece reprezentanții unui grup politic au început să alerge de colo-colo încercând să găsească defecte (în Kiev)", a declarat Klitschko.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.