Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită: 'Atacuri vizând nave și instalaţii petroliere ameninţă regatul şi economia mondială'

Pixabay
sonda petrol

Guvernul saudit consideră că recentele atacuri vizând nave - dar şi instalaţii petroliere - ameninţă nu doar regatul, ”ci şi securitatea aprovizionărilor cu ţiţei şi economia mondială”, se arată într-un comunicat publicat miercuri, relatează AFP, potrivit News.ro.

Citește și:  Ungaria, România şi Polonia au înregistrat cea mai mare creştere economică anuală din UE în trimestrul I 2019

Atacuri cu drone revendicate de către rebeli huthi din Yemenul vecin au condus la închiderea unui oleoduct major marţi, în Arabia Saudită, ceea ce a amplificat cu un nivel tensiunile la Golful Persic, la câteva zile după misteriosul sabotaj al patru nave în apropiere de Emiratele Arabe Unite (EAU).

Însă pieţele petroliere rămân ”calme”, iar oferta mondială nu este perturbată, şi-a exprimat miercuri satisfacţia Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

Guvernu saudit - care s-a reunit marţi seara târziu la Jeddah (vest), sub conducerea regelui Salman - a subliniat ”importanţa de a înfrunta entităţi teroriste care comit asemenea fapte, şi anume membri ai unor miliţii huthi susţinuţi de Iran”, a anunţat într-un comunicat ministrul Presei Turki Al-Shabanah.

Ministrul a anunţat că membrii cabinetului au reiterat denunţarea de către regat a ”acţiunilor subversive” care au vizat duminică patru nave comerciale civile - între care două sunt saudite, una norvegiană şi un cargobot din EAU - la intrarea în Golful Persic.

Acest lucru ”constituie o ameninţare flagrantă la adresa securităţii traficului maritim” şi are ”consecinţe negative asupra păcii şi securităţii regionale şi internaţionale”, a adăugat el.

Al-Shabanah a evocat totodată ”responsabilitatea comună a comunităţii internaţioale în apărarea securităţii navigaţiei maritime şi securităţii petrolierelor, în vederea evitării impactului negativ” pe pieţele energiei şi a riscurilor la adresa economiei mondiale.

Principala rivală a Iranului în Orientul Mijlociu, Arabia Saudită, susţinută de EAU, intervine militar în Yemen din 2015 cu scopul de a ajuta forţele guvernamentale împotriva rebelilor huthi, care deţin controlul asupra unor regiuni vaste în vestul şi nordul ţării, inclusiv asupra capitalei yemenite Sanaa.

Huthi au revendicat marţi un atac cu drone în regiunea Riadului, unde au fost vizate staţii de pompare, antrenând un incendiu şi pagube care au determinat gigantul petrolier Aramco să oprească ”temporar” operaţiunile la un mare oleoduct care leagă estul de vestul regatului.

Autorităţile s-au grăbit să sublinieze că producţia şi exporturile nu sunt afectate, însă, miercuri, ele nu au anunţat reluarea operaţiunilor oleoductului.

În Yemen, unul dintre liderii rebeli, Mohammed Ali al-Houthi, a declarat miercuri, pe Twitter, că ceea ce reclamă insurgenţii ”şi poporul yemenit” nu este ”imposibil” de îndeplinit: ”ridicarea blocadei” aeriene, maritime şi terestre impuse de către Riad şi aliaţii săi.

CINCI ŢĂRI ANCHETEAZĂ

Nicio informaţie nu a fost divulgată, pentru moment, cu privire la ancheta anunţată de către Abu Dhabi în urma ”actelor de sabotaj” care au vizat patru nave în largul emiratului Fujairah, unul dintre cele şapte din cadrul federaţiei EAU.

Un reprezentant EAU a declarat marţi seara pentru AFP că experţi americani, francezi, norvegieni şi saudiţi participă la anchetă.

Acest oficial, care a vorbit sub protecţia anonimatului, nu a precizat numărul anchetatorilor.

Acţiunile din largul EAU şi din Arabia Saudită au amplificat tensiunile la Golful Persic, în contextul în care un război psihologic continuă între Statele Unite şi Iran.

În pofida unei recente consolidări militare, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a respins marţi orice voinţă de conflict armat cu Iranul.

”În mod fundamental, noi nu căutăm un război cu Iranul”, a declarat Pompeo.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, la rândul său, marţi, că ”nu va fi un război” cu Statele Unite.

”Nici noi şi nici ei nu căutăm războiul. Ei ştiu că nu ar fi în interesul lor”, a declarat Khamenei.

În pofida acestor tensiuni geopolitice la Golful Persic, ”nu există o perturbare a furnizării de petrol, iar cursurile evoluează puţin”, notează AIE în raportul său lunar cu privire la petrol. ”Pieţele rămân calme”.

”În pofida acestui context deopolitic dificil şialtor probleme cu privire la ofertă, cursurile principale au evoluat puţin de o lună, stabilindu-se imediat deasupra a 70 de dolari barilul Brent”, subliniază AIE.

În vederea ”continuării asigurării stabilităţii pieţei”, agenţia, cu sediul la Paris, a anunţatt că contează pe bunăvoinţa anumitor ţări producătoare, precum Arabia Saudită, în vederea alimentării pieţei şi înlocuirii treptate a ţiţelului iranian, care nu vor mai putea fi exportaţi din cauza sancţiunilor americane consolidate recent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.