Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită face jocurile în plan internațional și generează agitație mare în piețe

emirates247.com
petrol arabia

Preţurile petrolului au scăzut luni cu mai mult de 3% din cauza reducerilor drastice ale preţurilor din partea principalului exportator Arabia Saudită şi a creşterii producţiei OPEC, care au compensat preocupările legate de aprovizionare generate de escaladarea tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu 2,63 dolari, sau cu 3,3%, până la 76,13 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate au pierdut 2,94 dolari, sau 4%, până la 70,87 dolari pe baril.

Ambele contracte au urcat cu peste 2% în prima săptămână a anului 2024 pe fondul intensificării riscului geopolitic în Orientul Mijlociu, după atacurile rebelilor Houthi din Yemen asupra navelor din Marea Roşie.

Arabia Saudită vinde ieftin în China

Duminică, oferta în creştere şi concurenţa cu producătorii rivali au determinat Arabia Saudită să reducă preţul oficial de vânzare (OSP) din februarie al petrolului său emblematic Arab Light către Asia la cel mai redus nivel din ultimele 27 de luni.

”Acest lucru ridică îngrijorări cu privire la cererea din China şi, de asemenea, la nivel mondial”, a spus Phil Flynn, analist al Price Futures Group.

​Un sondaj Reuters de vineri a constatat că producţia de petrol a OPEC a crescut în decembrie, deoarece creşterile din Irak, Angola şi Nigeria au compensat reducerile continue din partea Arabiei Saudite şi a altor membri ai alianţei mai largi OPEC+.

Creşterea a venit înainte de noi reduceri ale producţiei OPEC+ în 2024 şi de ieşirea Angolei din OPEC, care urmează să scadă producţia şi cota de piaţă a organizaţiei, în ianuarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.