Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită intră în cursa pentru fabricile Tesla - Elon Musk s-a întâlnit deja cu Erdogan

tesla

Arabia Saudită este în negocieri preliminare cu producătorul american de vehicule electrice Tesla, pentru înfiinţarea unei facilităţi de producţie în regat, a anunţat luni publicaţia Wall Street Journal (WSJ), citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Informaţia vine la doar câteva ore după ce directorul general al Tesla, Elon Musk, s-a întâlnit cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care l-a încurajat pe Musk să construiască următoarea uzină Tesla în Turcia. Întâlnirea a avut loc duminică la Turkish House, un zgârie nori amplasat în apropiere de sediul ONU din New York, precizează agenţia de presă Anadolu.

De asemenea, Musk urmează să se întâlnească cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, luni în California.

Arabia Saudită curtează Tesla oferindu-i dreptul de a achiziţiona anumite cantităţi de metale şi minerale de care are nevoie pentru vehiculele sale electrice, susţine WSJ.

Regatul încearcă să-şi diversifice economia dependentă de petrol, iar fondul său suveran este un investitor important în Lucid Group (LCID.O), unul dintre startup-urile care caută să concureze cu Tesla pe piaţa vehiculelor electrice.

Una din propunerile luate în calcul de Arabia Saudită o reprezintă extinderea finanţării către traderul de materii prime Trafigura pentru proiectul unei mine de cobalt şi cupru în Congo, care ar urma să aprovizioneze fabrica Tesla, susţine WSJ.

Un purtător de cuvânt al Trafigura a precizat că firma îşi revizuieşte opţiunile privind proiectul Mutoshi din Congo, în contextul creşterii costurilor şi al preţului scăzut al cobaltului.

Reprezentanţii Tesla nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informaţia, în timp ce Fondul suveran Arabia Saudită nu a dorit să comenteze.

Obiectivul Tesla este de a vinde 20 milioane de vehicule pe an până în 2030, de la aproximativ 1,3 milioane în 2022.

În prezent, Tesla are şase uzine şi construieşte a şaptea uzină în statul Nuevo Leon din nordul Mexicului, în cadrul unui plan destinat extinderii operaţiunilor sale mondiale. În luna mai, Musk a anunţat că este foarte probabil ca Tesla să aleagă până la finele anului o locaţie pentru o nouă uzină, iar luna trecută Tesla şi-a exprimat interesul pentru a construi o uzină în India unde să producă vehicule electrice ieftine.

De la începutul anului şi până în prezent, acţiunile Tesla au înregistrat o creştere de 123%, iar zilele trecute firma a anunţat că a produs automobilul cu numărul cinci milioane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.