Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită: O normalizare cu Israelul ar fi extrem de benefică pentru Orientul Mijlociu

Agerpres - Reuters
Arabia Saudita steag

Ministrul saudit de externe Faisal bin Farhan a afirmat că un acord de normalizare cu Israelul ar fi "extrem de benefic" pentru Orientul Mijlociu, dar că acesta depinde de progresul procesului de pace israeliano-palestinian, relatează vineri AFP.

Citește și: Schimbare radicală a poziției SUA față de Israel: Cisiordania este un teritoriu `ocupa

În baza aşa-numitor "Acorduri Abraham" (Abraham Accords), patru ţări arabe - Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrein, Maroc şi Sudan - au acceptat în 2020 să-şi normalizeze relaţiile diplomatice cu Israelul.

Statul israelian îşi exprimase cu regularitate anterior încrederea că Arabia Saudită le va urma exemplul.

"Cred că normalizarea statutului Israelului în cadrul regiunii ar avea un impact formidabil" pentru zonă, a declarat prinţul bin Farhan într-un interviu acordat joi canalului de televiziune american CNN.

"Aceasta ar fi extrem de benefic atât din punct de vedere economic, social, cât şi din punct de vedere al securităţii", a adăugat el.

Dar, a subliniat ministrul saudit de externe, orice acord cu Arabia Saudită "depinde foarte mult de progresul procesului de pace" israeliano-palestinian. Acesta din urmă se află în impas.

Puternicul regat saudit, bogat în resurse petroliere, îşi reiterează cu regularitate poziţia potrivit căreia va avea relaţii oficiale cu Israelul atunci când se va ajunge la un acord pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

Cu toate acestea, o profunda neîncredere comună faţă de Iran a contribuit în ultimii ani la o apropiere a Israelului de ţările din Golf, inclusiv Arabia Saudită.

Potrivit unor surse israeliene, premierul Benjamin Netanyahu s-ar fi deplasat în secret la sfârşitul lunii noiembrie în Arabia Saudită cu scopul de a discuta o posibilă normalizare cu şeful diplomaţiei americane de la acea vreme Mike Pompeo şi cu prinţul moştenitor saudit Mohammed ben Salmane.

Riadul a dezminţit însă că o astfel de întâlnire ar fi avut loc, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.