Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită respinge un video oficial în care feminismul este numit extremism

Operation World
Arabia Saudita

Autorităţile saudite s-au distanţat de un video oficial care a stârnit controversă şi în care feminismul, homosexualitatea şi ateismul sunt calificate drept idei "extremiste", într-o ţară în care încearcă să scape de imaginea ultraconservatoare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Agenţia de securitate a statului a difuzat în weekendul trecut acest video de animaţie pe Twitter. Ulterior, postarea de pe reţeaua de socializare a fost eliminată.

Video-ul conţine "numeroase erori", a precizat agenţia de securitate, care a lăsat de înţeles că autorii lor vor face obiectul unei anchete, conform unui comunicat publicat marţi seară de agenţia de presă oficială saudită SPA.

Acest organism a respins totodată un articol publicat în Al-Watan, un cotidian local, conform căruia există feministe închise şi supuse unor lovituri de bici - o pedeapsă aplicată în sistemul penal saudit.

Comisia pentru drepturile omului din regat a subliniat la rândul său că "feminismul nu este criminalizat" şi că această instanţă acordă "cea mai mare importanţă drepturilor femeilor".

Citește și: PNL face dezvăluiri- Viorica Dancilă a mințit: ‘Ii reamintesc doamnei Dăncilă că falsul în declarații este o infracțiune’

Cele două comunicate nu menţionează nici homosexualitatea, nici ateismul, două infracţiuni penale pasibile de pedeapsa cu moartea în această ţară care practică o versiune ultra-rigoristă a legii islamice.

Video-ul a atras critici din partea ONG-urilor, în special Amnesty International, care l-a calificat ca fiind "extrem de periculos" pentru "drepturile la libertatea de expresie şi la viaţă, libertatea şi securitatea în ţară".

Sub impulsul prinţului moştenitor Mohammad bin Salman, Arabia Saudită a intrat într-un vast program de reforme care cuprinde a relaxare a interdicţiilor care vizează femeile, în special acces la permis de conducere şi la posibilitatea de a obţine un paşaport fără aprobarea unui tutore masculin.

Însă guvernul a accentuat de asemenea represiunea împotriva disidentelor şi militantelor feministe, dintre care 12 sunt în continuare închise şi, în cazul unora, supuse torturii, potrivit familiilor lor şi organizaţiilor de apărare a drepturilor omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.