Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arctica se topește: în 20-30 de ani devine zonă agricolă

calota polul nord

Nordul îndepărtat al Rusiei ar putea fi arabil în 20-30 de ani, când ghețarii se topesc, anunță ministrul Mediului din Rusia, arată The Moscow Times.

Regiunile arctice și nordice îndepărtate ale Rusiei ar putea deveni arabile în 20-30 de ani, pe măsură ce schimbările climatice accelerează topirea permafrostului (cf. DEX: strat de sol și de roci care nu se dezgheață nici în timpul verii), deschizând vaste pământuri pentru agricultură, a declarat marți ministrul mediului din Rusia.

Aproximativ 60-65% din teritoriul Rusiei este acoperit cu permafrost, stratul superior al solului care rămâne înghețat pe tot parcursul anului. Arctica Rusiei se topește de 2,5 ori mai repede decât restul lumii, iar acest sol a început să se topească, transformând peisajul și provocând dezastre de mediu.

Într-un interviu acordat site-ului de știri RBC, ministrul Resurselor Naturale și Mediului, Alexander Kozlov, a declarat că guvernul trebuie să învețe cum să „gestioneze ceea ce se întâmplă în prezent” cu aceste schimbări ecologice rapide.

„Toate aceste regiuni realizează ce se va întâmpla cu ele în 20-30 de ani: vor înceta să mai fie o regiune nordică și vor deveni brusc agricole”, a spus el pentru RBC.

Deși schimbările climatice ar putea pune noi terenuri la dispoziția agriculturii, acestea vor duce, de asemenea, la un „climat mai nervos” în care condițiile meteorologice instabile vor deveni o normă, a declarat Alexander Kokorin, un om de știință de la WWF Rusia.

„Încălzirea globală nu este un proces„ monoton, gradual, care permite creșterea ananasului în Siberia. Este o combinație de două sau trei duzini de efecte diferite”, a declarat Kokorin marți pentru site-ul de știri 19rus.info.

În plus, unele dintre terenurile arabile tradiționale ale Rusiei se confruntă acum cu deșertificarea, pe care experții de la Institutul de Geografie o leagă și de criza climatică.

Kozlov însuși a numit adaptarea la schimbările ecologice legate de schimbările climatice drept una dintre cele trei probleme vitale ale climei pentru guvernul rus, împreună cu respectarea pactelor climatice internaționale și protejarea firmelor împotriva impozitelor pe carbon străine.

Președintele Vladimir Putin a minimizat în trecut riscurile schimbărilor climatice, remarcând că încălzirea globală s-ar putea să nu fie atât de rea, iar rușii să beneficieze cheltuind mai puțin pe haine de blană. În ultimii ani, el a început să solicite acțiuni mai decisive împotriva topirii permafrostului și a altor amenințări legate de climă și a subliniat importanța cooperării internaționale la un summit climatic din aprilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.