Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ardeiul iute îți poate prelungi viaţa

Persoanele care consumă mâncare picantă au şanse să trăiască mai mult este concluzia unui studiu realizat în China, potrivit căruia riscul de deces este redus cu până la 14% în aceste cazuri.

Cercetătorii au examinat dietele unui număr de aproximativ 500 de mii de chinezi, timp de şapte ani, potrivit The Guardian.

Studiul arată că persoanele care consumau mâncăruri picante o zi sau două pe săptămână prezentau un risc de deces cu 10% mai mic. Altfel spus, speranţa de viaţă creşte cu acest procent, comparativ cu oamenii care mâncau picant mai puţin de o dată pe săptămână.

Riscul era chiar cu 14% mai mic în cazul celor care consumau asemenea preparate între trei şi şapte zile pe săptămână.

Să precizăm că studiul este unul observaţional, deci nu poate fi făcută o legătură directă cauză-efect, scrie rfi.ro. Cercetătorii chinezi atrag atenţia că nu au suficiente date care să determine o schimbare a regimului alimentar în cazul unor persoane.

Alţi cercetători subliniază că efectele benefice ale ardeiului iute se cunosc deja: este un anti-oxidant eficient, anti-inflamator şi are chiar unele proprietăţi ce pot fi folosite împotriva cancerului. Ca să nu mai vorbim de efectele împotriva obezităţii ale micului aliment extrem de picant.

Experţii atrag atenţia că e nevoie de cercetări suplimentare, pentru a stabili dacă într-adevăr consumul de alimente picante are potenţialul de a îmbunătăţi starea de sănătate şi de a reduce mortalitatea în mod direct.

Participanţii la studiu au vârste între 35 şi 79 de ani şi provin din zece zone geografice diferite din China. Voluntarii care aveau un istoric medical de boli grave au fost excluşi, iar factori precum vârsta, educaţia, activitatea fizică şi dieta generală au fost luaţi în calcul.

Participanţii care consumă ardei iute proaspăt riscă mai puţin să moară de cancer, boli de inimă şi diabet.

Nu toată lumea e însă de acord cu rezultatele acestui studiu. Un profesor de la o universitate britanică spune că poate concluziile au legătură cu alte alimente consumate pe lângă mâncarea picantă sau de ce nu, chiar cu unele băuturi consumate de participanţii la studiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.