Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment dur: bolile cauzate de arderea lumânărilor parfumate / Se discută și despre cancer

lumanare

Avertisment dur: bolile cauzate de arderea lumânărilor parfumate / Se discută și despre cancer

Lumânările parfumate sunt o modalitate de a ne face casa să miroasă bine şi de a ne relaxa. Dar arderea lor poate creşte riscul apariţiei unor probleme de sănătate, avertizează un specialist în sănătate publică de la Universitatea Semmelweis din Ungaria, relatează Rador Radio România.

Utilizarea aromelor degajate de lumânările parfumate a fost corelată cu apariţia de migrene, iritaţii ale ochilor şi gâtului şi un risc mai mare de boli respiratorii.

Se discută inclusiv despre cancer

De asemenea, aceste parfumuri pot agrava afecţiunile deja existente, cum ar fi astmul. Acest lucru se datorează faptului că lumânările eliberează particule mici de alţi poluanţi atunci când ard. Pe lângă aerisirea frecventă a caselor, cea mai bună modalitate de a îmbunătăţi calitatea aerului din interior este reducerea substanţelor chimice pe care le folosim, potrivit expertului.

"Când vine vorba despre reacţia organismului, sursa substanţei nu face o mare diferenţă", a explicat specialistul. Unii producători de lumânări folosesc uleiuri esenţiale pentru a evita dezavantajele parfumurilor artificiale, însă acestea vin şi cu riscuri pentru sănătate.

De exemplu, tuiona, găsită în uleiurile esenţiale, a fost corelată cu afectarea sistemului nervos, în timp ce cinamaldehida folosită în unele lumânări cu parfum de scorţişoară poate provoca iritaţii ale pielii şi o reacţie alergică. Majoritatea lumânărilor sunt realizate din ceară de parafină, iar studii anterioare au sugerat că acest lucru poate provoca boli precum cancerul, însă teoria este încă studiată. Unele mărci de lumânări folosesc şi un fitil în care bumbacul este înfăşurat în jurul unui alt material, cum ar fi metalul, producând funingine toxică şi cauzând posibile probleme pulmonare. "Fie că este produsă artificial sau natural, orice substanţă străină organismului prezintă un risc chimic", a concluzionat specialistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.