Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Greu de arestat preventiv în Senat

gratiere condamnare inchisoare arest

Eliminarea 'suspiciunii rezonabile' din procedura arestării preventive va fi propusă marți, în Senat, ca modificare a Codului de Procedură Penală.

Surse din Senat au declarat in exclusivitate pentru știripesurse.ro ca în Comisia Juridica va fi discutat un amendament în acest sens propus de către senatorii Ioan Chelaru, Ovidiu Donțu și Cristiana Anghel.

Cei trei senatori doresc ca masura arestarii preventive sa nu se mai faca in baza unor ‘suspiciuni rezonabile’ ci doar in baza unor ‘indicii temeinice’.

Codul de Procedură Penală în vigoare prevede că măsurile preventive pot fi dispuse dacă „există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune”.

"Arestarea preventivă va fi legată strict de săvârșirea faptei si nu de o "suspiciune". Cristiana Anghel, Ioan Chelaru și Ovidiu Donțu se referă la eliminarea sintagmei „suspiciune rezonabilă” în cazul arestării preventive, arestarea preventiva fiind o masura exceptionala", spun sursele citate.

Art 202 din Codul de Procedura Penala prevede: "(1) Măsurile preventive (reţinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cauţiune, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, n.red.) pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni".

"Dincolo de orice îndoială"

În paralel cu inițiativa celor trei senatori, un grup de zece deputati propune, printre altele, eliminarea din textul Codului Penal a sintagmelor "indicii temeinice" si "suspiciune rezonabila" si inlocuirea lor cu sintagma "dincolo de orice indoiala" cand vine vorba de arestarea preventiva. Proiectul se află în așteptare în Senat. Mai multe informatii aici.

Cătușele lui Nicolae Șerban

Un inculpat nu va mai putea fi încătuşat în nicio împrejurare, cu excepţia celor care au comis acte de violenţă sau s-au sustras urmăririi penale, potrivit unui amendament avizat de Comisia Juridică a Senatului în 28 aprilie.

Textul propus de senatorul Șerban Nicolae și aprobat de senatorii jurişti prevede că ”persoanele faţă de care s-a dispus una din măsurile preventive prevăzute la alin (4) lit a) şi d), nu sunt încătuşate în nicio împrejurare, cu excepţia celor cercetate pentru infracţiuni comisie prin acte de violenţă, a celor care s-au sustras urmăririi penale ori a celor care s-au opus măsurii dispuse”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.