Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arestări în Albania, pentru omor și abuz de putere, după un cutremur cu 51 de victime

Nouă persoane au fost arestate sâmbătă în Albania suspectate de "omor" şi "abuz de putere" după un cutremur care a făcut la sfârşitul lui noiembrie 51 de morţi şi circa o mie de răniţi în această ţară cunoscută pentru urbanismul său sălbatic, au informat autorităţile, notează AFP citat de Agerpres.

În total, 17 persoane, constructori, ingineri, funcţionari locali, în special responsabili ai serviciului de cadastru, sunt suspectate în această anchetă, a anunţat Parchetul într-un comunicat. Opt suspecţi sunt căutaţi de poliţie.

"S-a stabilit în anchetele preliminare că abuzul în domeniul reglementărilor, normelor şi standardelor au fost, de asemenea, la originea prăbuşirii imobilelor care au făcut 23 de morţi la Durres", a declarat într-o conferinţă de presă Lorenc Shehu, şeful poliţiei din acest oraş port situat în vestul ţării.

Durres, oraş turistic la Marea Adriatică, şi Tumane, la nord de capitala Tirana, au fost puternic lovite la 26 noiembrie de acest cutremur care a mai făcut aproximativ 900 de răniţi. Circa 5.000 de persoane au rămas fără locuinţă.

Printre persoanele căutate se află mai ales un inginer care a lucrat la construcţia imobilului în care locuia familia Lala, în oraşul Durres, opt membri ai acesteia pierzându-şi viaţa în urma seismului.

Ţară cu 2,8 milioane de locuitori, Albania este cunoscută pentru urbanismul sălbatic, mai ales în zonele turistice de pe litoral unde numeroase case au fost ridicate fără autorizaţie de construcţie şi ignorând regulile de securitate.

Odată construite, imobilele sunt frecvent legalizate prin proceduri frauduloase în care sunt implicaţi responsabili politici şi funcţionari locali.

La sud de portul Durres, pe kilometri întregi, construcţii din beton, adeseori nelocuite, desfigurează peisajul.

Comisia Europeană va organiza la jumătatea lui ianuarie, la Tirana, o conferinţă pentru a ajuta la reconstrucţia zonelor lovite de cutremur.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.