Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arestări într-o organizaţie din Austria care contestă autoritatea statului

austria harta

Poliţia din Austria a arestat 24 de militanţi membri ai unui grup care contestă autoritatea statului şi care pusese la cale reţinerea şi judecarea unor primari, magistraţi şi angajaţi ai băncilor, relatează luni DPA citând ministerul public.

Dintre cei arestaţi fac parte şi preşedinţii autodeclaraţi ai celor nouă provincii austriece, a precizat purtătorul de cuvânt al procuraturii din Graz. Potrivit poliţiei austriece, peste 450 de poliţişti au fost mobilizaţi, joi, pentru reţinerea celor 24 de bărbaţi şi femei, membri ai grupului Staatenbund Oesterreich (Confederaţia Austriei), similar mişcării "Reichsbuerger" ("cetăţean al Reichului") din Germania. Ministerul german de Interne a atenţionat anul trecut împotriva 'potenţialului de perturbare crescând' al acestei mişcări de nostalgici faţă de Imperiul German, care revendică frontierele din 1937, refuză să plătească impozitele şi să recunoască legile republicii federale. În octombrie, patru poliţişti au fost răniţi, dintre care unii grav, în sudul Germaniei, de către un membru al acestei mişcări antirepublicane de extremă dreapta, bărbatul deschizând focul în timpul unei percheziţii.

În Austria, anchetatorii îi suspectează pe militanţi că sunt implicaţi şi într-un amplu mecanism de fraudă. Se bănuieşte că liderii grupului Staatenbund Oesterreich îşi câştigă existenţa din vânzarea de documente "confederative" false, promiţându-le susţinătorilor mişcării că acestea le asigură scutirea de la plata taxelor ori a amenzilor de circulaţie. Mai devreme tot în aprilie, un tribunal din Krems (nord-estul Austriei) a stabilit că şase suspecţi membri ai unui alt grup de militanţi împotriva statului se fac vinovaţi de asumarea neautorizată a autorităţii şi recurgere la coerciţie, conform Agerpres.

Recent, Ministerele de Interne şi cel al Justiţiei din Austria şi-au înăsprit atitudinea faţă de militanţii antistatali şi au propus amendarea Codului Penal astfel încât grupurile care urmăresc subminarea statului să fie interzise. O serie de jurişti au criticat însă propunerea în acest sens, avertizând că astfel de prevederi ar putea fi folosite şi împotriva militanţilor pentru mediu sau a altora care manifestează împotriva autorităţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.