Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Argentina şi Brazilia au în plan să reducă dependența de dolarul american, adoptând o monedă comună numită 'sur'

PixaBay
dolari bani spalare joc piramidal

Argentina şi Brazilia vor anunţa săptămâna viitoare că au început acţiunile pregătitoare pentru o monedă comună, a informat duminică publicaţia britanică Financial Times (FT).

Cele mai mari două economii din America de Sud vor discuta planul în cadrul unui summit care va avea loc la Buenos Aires și vor invita și alte națiuni din America Latină să se alăture, potrivit ft.com.

Inițial, se va pune accentul pe modul în care o nouă monedă, pe care Brazilia sugerează să o numească "sur" (sud), ar putea stimula comerțul regional și ar reduce dependența de dolarul american, au declarat oficialii pentru Financial Times. La început, aceasta ar urma să funcționeze în paralel cu realul brazilian și peso-ul argentinian.

"Va exista o decizie privind începerea studierii parametrilor necesari pentru o monedă comună, inclusiv problemele fiscale referitoare la mărimea celor două economii şi rolul băncilor centrale", a declarat pentru FT ministrul Economiei din Argentina, Sergio Massa.

"Ar fi vorba de un studiu al mecanismelor de integrare comercială", a adăugat el. "Nu vreau să creez așteptări false, este primul pas pe un drum lung pe care America Latină trebuie să îl parcurgă".

Inițial un proiect bilateral, inițiativa ar urma să fie oferită și altor națiuni din America Latină. "Este Argentina și Brazilia care invită restul regiunii", a declarat ministrul argentinian.

O uniune monetară care ar acoperi întreaga Americă Latină ar reprezenta aproximativ 5% din PIB-ul global, estimează FT. Cea mai mare uniune monetară din lume, euro, cuprinde aproximativ 14% din PIB-ul global atunci când este măsurat în dolari.

Alte blocuri monetare includ francul CFA, utilizat de unele țări africane și ancorat la euro, și dolarul din Caraibe de Est. Cu toate acestea, ele cuprind o porțiune mult mai mică din producția economică mondială.

Este posibil ca acest proiect să dureze mulți ani pentru a se concretiza; Massa a remarcat că Europei i-au trebuit 35 de ani pentru a crea euro.

Un anunț oficial este așteptat în timpul vizitei președintelui brazilian Luiz Inácio Lula da Silva în Argentina, care începe duminică seară, aceasta fiind prima călătorie externă a veteranului de stânga de la preluarea puterii la 1 ianuarie.

Brazilia și Argentina au discutat despre o monedă comună în ultimii ani, dar discuțiile au eșuat din cauza opoziției băncii centrale a Braziliei față de această idee, a declarat un oficial apropiat discuțiilor. Acum, că cele două țări sunt ambele guvernate de lideri de stânga, există un sprijin politic mai mare.

Un purtător de cuvânt al ministerului brazilian de finanțe a declarat că nu are informații despre un grup de lucru privind o monedă comună. El a precizat că ministrul de finanțe Fernando Haddad a fost coautor al unui articol anul trecut, înainte de a-și prelua funcția actuală, în care propunea o monedă comună digitală sud-americană.

Comerțul este înfloritor între Brazilia și Argentina, ajungând la 26,4 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut, în creștere cu aproape 21% față de aceeași perioadă din 2021. Cele două națiuni sunt forța motrice a blocului comercial regional Mercosur, care include Paraguay și Uruguay.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.