Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Argentina devine furnizor major de orz către China, pe fondul războiului economic dintre Australia și China

Agrointeligența
Orz

Livrările de orz din Argentina spre China s-au înmulţit în ultima perioadă, după o pauză de trei ani, în condiţiile în care disputele comerciale dintre principalul cumpărător asiatic de cereale şi Australia, principalul său furnizor, modifică livrările globale de orz, o cereală utilizată atât ca furaj pentru animale cât şi la producţia de bere, transmite Reuters, informează Agerpres.

Potrivit datelor consultate de Reuters, în acest an Argentina ar urma să trimită spre China o cantitate de cel puţin 250.000 de tone de orz şi o cantitate record de 380.000 de tone în 2021, comparativ cu o cantitate insignifiantă în 2019.

"China s-a îndreptat spre noi în acest an din cauza conflictului său cu Australia", a declarat un trader de cereale din Argentina, referindu-se la decizia autorităţilor de la Beijing de a introduce tarife anti-dumping pentru importurile de orz din Australia.

În mod tradiţional, orzul din Argentina destinat să fie folosit ca furaj este trimis în Arabia Saudită, unde este folosit la hrana cămilelor, în timp ce orzul argentinian destinat producţiei de bere ajunge în principal la berarii din America de Sud.

"Este clar că China a ales Argentina drept noul său furnizor de orz", a declarat Agustin Baque un trader specializat în orz care este de părere că anul viitor exporturile de orz ale Argentinei spre China ar putea ajunge chiar şi la 800.000 de tone, în funcţie de preţ şi de modul cum vor evolua disputele comerciale dintre China şi Australia.

China este cel mai mare importator mondial de orz folosit la producţia de bere. Gigantul asiatic utilizează de asemenea orz pentru hrana animalelor. Până în acest an Australia a fost principalul furnizor de orz al Chinei.

"Vom juca practic pe terenul Australiei, pentru că la rândul său Australia este interesată să îşi vândă orzul în altă parte decât China. Australia va concura cu noi pe piaţa noastră tradiţională de orz pentru furaj, care este Arabia Saudită, precum şi pe pieţele noastre de orz pentru bere din America de Sud, astfel că vom fi nevoiţi să căutăm şi alte pieţe", a apreciat Robbie Cameron, un cultivator de cereale din regiunea agricolă Loberia, la sud de capitala Buenos Aires.

Institutul de statistică din Argentina (INDEC) susţine că o cantitate mică, nedezvăluită, de orz pentru furaj a fost exportat în China anul trecut iar ultima dată când Argentina a exportat spre China orz destinat să fie folosit la producţia de bere a fost în 2016, când a livrat o cantitate de 31.500 de tone.

Producţia de orz a Australiei, estimată la 10,2 milioane de tone în sezonul agricol 2020/21 de Departamentul american al Agriculturii, o depăşeşte cu mult pe cea de 3,5 milioane tone a Argentinei. În mod normal orzul argentinian este însămânţat în iunie şi recoltat în decembrie. În sezonul actual, fermierii argentinieni au însămânţat cu grâu o suprafaţă de 6,35 milioane hectare şi doar 850.000 de hectare cu orz. Însă având în vedere terenurile arabile din Pampas acoperă o suprafaţă mai mare decât cea a Franţei, fermierii argentinieni spun că dacă disputa dintre China şi Australia se va prelungi în 2021 există loc suficient pentru a cultiva mai mult orz pentru a acoperi cererea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.