Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Argentinianca Celeste Saulo, prima femeie aleasă în fruntea Organizaţiei Meteorologice Mondiale

stiripesurse.ro
prognoza meteo temperatura

Argentinianca Celeste Saulo va fi prima femeie care va conduce Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), având sarcina de a intensifica eforturile de combatere a schimbărilor climatice, informează AFP.

Saulo, în vârstă de 59 de ani, aleasă cu o majoritate zdrobitoare joi la Geneva, îşi va prelua postul de directoare generală a OMM la 1 ianuarie 2024, înlocuindu-l pe finlandezul Petteri Taalas, a precizat OMM într-un comunicat.

"Într-un moment în care inegalitatea şi schimbările climatice reprezintă cele mai mari ameninţări globale, OMM trebuie să contribuie la consolidarea serviciilor meteorologice şi hidrologice pentru a proteja populaţiile şi economiile acestora, prin furnizarea de servicii rapide şi eficace şi de sisteme de avertizare timpurie", a declarat profesoara Saulo după alegerea sa, potrivit Agerpres.

Argentinianca, care conduce agenţia meteorologică din ţara sa din 2014, a fost ales aleasă din primul tur de scrutin prin vot secret de către ţările membre ale OMM, reunite în Congres la Geneva.

Ea a primit 108 voturi, faţă de 37 pentru principalul său rival, Zhang Wenjian din China, actualul număr trei în organizaţie, potrivit unei surse diplomatice de la Geneva.

Saulo a fost aplaudată călduros la anunţarea rezultatului, a indicat aceeaşi sursă.

Actualul număr doi din OMM, secretarul general adjunct Elena Manaenkova, s-a aflat, de asemenea, în cursă, la fel ca şi Albert Martis, şeful serviciului meteorologic din Curaçao.

Saulo era deja prima femeie care a ocupat postul de prim-vicepreşedinte al OMM din 2019.

Celeste Saulo a obţinut un masterat în ştiinţe meteorologice în 1987 la Universitatea din Buenos Aires (UBA). În 1996, ea obţinut un doctorat în ştiinţe ale atmosferei la aceeaşi universitate.

Alegerea sa reprezintă punctul culminant al Congresului Meteorologic Mondial, adunarea generală a celor 193 de state şi teritorii membre ale OMM, care are loc doar o dată la patru ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.