Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Argumentele procurorului pentru arestare: Medicul Beuran, acuzat şi de 'exodul' tinerilor din ţară/ DOCUMENT

Inquam Photos - George Călin
Inquam Mircea Beuran

Judecătorii l-au plasat pe Mircea Beuran în arest la domiciliu. Tribunalul Bucureşti a respins, vineri, cererea DNA ca medicul să fie arestat pentru 30 de zile. Medicul este acuzat de procurori de luare de mită. În motivarea arestării la domiciliu se arată că există înregistrări cu medicul Beuran în care acesta recunoaşte că a primit mita. Procurorul care a solicitat arestarea merge cu acuzaţiile până la a pune (şi) pe seama lui Mircea Beuran plecarea masivă a tinerilor din ţară. Procurorul DNA mai susţine că "de cele mai multe ori" posturile din sistemul public se cumpără.

Motivarea anonimizată poate fi citită AICI! (.pdf)

"Se va observa și gravitatea faptei săvârşite, constând în „vânzarea” unui post de …de către însuși cel care … și care ar fi trebuit să aibă, mai mult decât oricine, criterii care privesc exclusiv performanța, iar nu „vânzarea-cumpărarea”, contra unor sume de bani, a posturilor în mediul universitar (și, lato sensu, în domeniul medical). O astfel de practică, a „vânzării” posturilor, are ca efect angajarea în sistemul universitar și medical a unor persoane fără o înaltă pregătire, rezultând mai apoi o slabă calitate a actului medical. Gravitatea faptei trebuie să aibă drept consecință un răspuns pe măsură, pentru ca persoanele care doresc accesarea unui post să știe că singura cale în acest sens este performanța. A proceda altfel, înseamnă a întreține iluzia celor care doresc să dobândească un post (în special tinerii absolvenți) că pot exista căi alternative (dacă nu exclusive) de obținere a acestor posturi, în sensul „cumpărării” acestora. Nu întâmplător, poate, un număr alarmant de tineri (inclusiv absolvenți ai instituțiilor de medicină) au ales să părăsească țara, indicând corupția drept principală cauză a acestui „exod”. Că un post se cumpără, de cele mai multe ori, pe bani, o dovedește și cazul de față. Constatăm, de asemenea, că suma care a constituit obiectul „tranzacției” este una considerabilă: ….", se arată în motivare.

"De altfel, nici după discuția (finală și definitorie) din ....2020 (înregistrată în mediul ambiental), în care a recunoscut primirea mitei, inculpatul nu a înțeles să restituie imediat cei …, prețul „vânzării” postului, ci a continuat să îi ofere „speranțe” denunțătoarei. Trebuie remarcat, cu privire la această discuție ambientală, că inculpatul, în mod condamnabil, s-a prevalat de propria turpitudine și i-a spus denunțătoarei, după ce acesta i-a cerut restituirea sumei (de …) privind mita, că… finalizând discuția cu exprimarea … Se observă faptul că, prin ultima remarcă, inculpatul își folosește ascendentul profesional asupra martorei denunțătoare și sugerează posibilitatea de a încheia toate relațiile de colaborare cu aceasta (într-un mod nefavorabil acesteia, câtă vreme inculpatul era și coordonatorul lucrării de doctorat al martorei). Fapta inculpatului este cu atât mai condamnabilă, în contextul corupției din domeniul medical/universitar, cu atât mai mult cu cât nivelul (ridicat) de salarizare al unui medic ar trebui să aibă corespondent în integritatea acestuia", mai afirmă procurorul DNA.

Mircea Beuran a fost reținut de procurorii anticorupție, joi seara, pentru că a primit mită pentru a propune în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar în specialitatea chirurgie generală.

Conform unui comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Beuran a fost reținut pentru că ar fi luat mită în perioada în care era președinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, șef al Disciplinei Chirurgie Generală, conducător de Doctorat și profesor universitar chirurgie generală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.