Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arheologii au descoperit buchete de flori vechi de 2.000 de ani, sub piramida Teotihuacan din Mexic

worldnews24.net

Arheologii au descoperit, într-un tunel aflat sub o piramidă din vechiul oraşul aztec Teotihuacan, rămăşiţe surprinzător de bine conservate de buchete de flori pe care locuitorii din urmă cu aproape 2.000 de ani obişnuiau să le aşeze sub lemne stivuite cărora le dădeau foc, relatează Live Science marţi.

Piramida este imensă şi se pare că ar fi avut 23 de metri când a fost construită, mai înaltă decât Sfinxul de la Giza, din Egiptul Antic.

Piramida Teotihuacan face parte din "Templul şarpelui cu pene", ridicat în onoarea lui Quetzalcoatl, un zeu-şarpe venerat în Mezoamerica.

Arheologii au descoperit buchetele de flori la 18 metri sub pământ, în regiunea cea mai adâncă a tunelului, a declarat Sergio Gómez-Chávez, arheolog la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH) din Mexic, conducătorul echipei care se ocupă de excavarea pasajului, scrie Agerpres.ro.

Alături de buchete au fost găsite numeroase fragmente de ceramică dar şi o sculptură ce îl înfăţişează pe Tlaloc, un zeu asociat cu ploaia şi fertilitatea, a spus specialistul.

Buchetele era probabil utilizate în cadrul ritualurilor, posibil asociate cu fertilitatea, pe care indigenii le organizau în tunel, a declarat Gómez-Chávez pentru Live Science.

Cercetătorii speră că, prin determinarea speciilor de flori, vor putea afla mai multe despre aceste ritualuri.

Echipa a descoperit buchetele în urmă cu doar câteva săptămâni.

Numărul florilor din fiecare buchet variază, a precizat Gómez-Chávez, menţionând că un buchet are 40 de flori legate împreună, în timp ce altul are 60 de flori.

Arheologii au descoperit dovezi ale unui foc mare, numeroase bucăţi de lemn ars fiind găsite în locul în care fuseseră aşezate buchetele, a spus specialistul.

Se pare că locuitorii de la acea vreme aşezau mai întâi buchetele pe pământ şi apoi le acopereau cu o cantitate însemnată de lemne. Se pare că aceste lemne au protejat buchetele de flăcări.

Tunelul pe care îl excavează echipa lui Gómez-Chávez a fost descoperit în 2003, ceea ce a condus la aducerea la lumină a mii de artefacte, inclusiv obiecte de ceramică, sculpturi, boabe de cacao, obsidian, rămăşiţe de animale şi chiar un peisaj miniatural cu bazine de mercur lichid.

Arheologii încearcă încă să înţeleagă de ce vechii locuitori ai aşezării au creat tunelul şi cum l-au folosit.

Teotihuacan cuprinde mai multe piramide şi a cunoscut o perioadă înfloritoare între anii 100 î.e.n. şi 600 e.n.

Vechiul oraş avea un nucleu urban care acoperea 20 de kilometri pătraţi şi o populaţie de circa 100.000 de locuitori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.