Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arhiepiscopia Bucureștilor, implicarea la nivel social în 2020: 10 milioane lei pentru spitale și persoanele afectate de pandemie

Ziarul Lumina
Adunare Eparhială Arhiepiscopia Bucureștilor

Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor s-a întrunit sâmbătă la Palatul Patriarhiei pentru a-și analiza activitățile din anul trecut și a stabili prioritățile pentru 2021, informează Basilica.ro.

Activitatea a fost îngreunată, comparativ cu cea din anii anteriori, ca urmare a restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei. Cu toate acestea, majoritatea activităților au continuat la nivel administrativ-pastoral, economic-patrimonial, cultural-misionar și educațional, dar mai ales pe plan social-filantropic, acolo unde a fost o nevoie acută de sprijn.

Din punct de vedere al sumei investite în filantropie, un nou vârf s-a atins în anul 2020 la nivel de eparhie: aproape 10 mil. lei, față de 8,4 în 2019 și în jur de 6 mil. în anii precedenți.

Principalele activități social-filantropice au fost:

Parteneriat cu autoritățile pentru ajutorarea persoanelor aflate în dificultate în timpul carantinei generalizate, în baza căruia au fost oferite aproximativ 3.000 de porții de mâncare, dar și pachete cu alimente de bază – cu susținerea Protoieriilor din București.

Sprijinirea spitalelor Covid-19 cu aparatură medicală, dar și a medicilor de familie din zone defavorizate, cu măști de protecție și pulsoximetre.

Citește și: VIDEO | Clotilde Armand a descoperit că e greu să fii primar: 'Trebuie nu ştiu câte voturi pentru a face o mică investiţie'

Sprijinirea copiilor din comunitățile defavorizate, cu rechizite şcolare, cu tablete si dispozitive electronice pentru a putea participa la cursuri în condițiile școlii online, în colaborare cu Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei. De exemplu, în anul 2020, cu sprijinul financiar al parohiilor din eparhie, 290 de elevi din familiile sărace sau defavorizate au fost ajutați cu rechizite și uniforme școlare, manuale, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, necesare începerii anului școlar, în cuantum de 832.096 lei.

Au fost consolidate parteneriatele existente și au fost identificați noi parteneri sociali în vederea susținerii inițiativelor sociale ale Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Totodată, în anul 2020 au fost continuate programe și proiecte sociale pentru categorii defavorizate, spre exemplu: Construirea unui nou Centru de zi pentru copii cu deficiențe de auz în București, extinderea Centrului de zi pentru copii din orașul Urlați, construirea a două case de tip familial la Mănăstirea Turnu, Prahova, continuarea proiectului Banca de alimente din Protoieria Sector VI Capitală ș.a.

Valoarea totală a ajutoarelor materiale și financiare acordate în anul 2020 a fost de aproximativ 10 milioane lei (9.945.926,49 lei).

Vezi raportul integral.

Adunarea Eparhială

După ce a prezentat raportul general, Patriarhul Daniel a transmis mulțumiri tuturor celor care au făcut posibile aceste lucruri:

„În încheiere, mulțumim tuturor persoanelor particulare, comunităților și instituțiilor locale și centrale care au ajutat Arhiepiscopia Bucureștilor în multiplele sale activități pastorale, edilitare și social-filantropice în anul 2020. Totodată, ne rugăm Preasfintei Treimi să le dăruiască tuturor sănătate și fericire, pace și bucurie, precum și mult ajutor în toată fapta cea bună”.

Întrunirea de sâmbătă a debutat cu slujba de Te Deum oficiată în Catedrala Patriarhală de PS Timotei Prahoveanul. La Palatul Patriarhiei, după prezentarea raportului general, lucrările s-au desfășurat separat, pe comisii de lucru. În paralel, a avut loc și o ședință a protoiereilor.

La final, au fost supuse la vot rapoartele prezentate, proiectul de buget și propunerile de programe pentru 2021.

Distincție pentru „Cuvântul vieții”

În cadrul Adunării Eparhiale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Diploma „2020 – Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români” cu medalie comemorativă Editurii „Cuvântul Vieții” și revistei „Glasul Bisericii” ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Distincția a venit în semn de apreciere pentru rezultatul obținut în urma încheierii competiției de evaluare a editurilor și revistelor cu profil umanist, care s‑a desfășurat la finalul anului 2020.

Editura „Cuvântul Vieții” a obținut o dublă acreditare, atât pentru domeniul Teologie, cât și pentru domeniul Istorie și studii culturale, pentru amândouă domeniile editura fiind clasificată în categoria B, iar în rândul publicațiilor de teologie, revista „Glasul Bisericii” a fost clasată în categoria B.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.