Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arhiepiscopul Bagdadului critică contractul de armament americano-saudit

forbes
trump in riad

Arhiepiscopul Bagdadului Jean Benjamin Sleiman a condamnat marţi uriaşul contract de armament americano-saudit anunţat sâmbătă, lansând un apel la deblocarea cu prioritate a fondurilor pentru reconstrucţia Irakului, transmite AFP preluat de agerpres.

"Cel care vinde arme nu poate pretinde în acelaşi timp că luptă împotriva terorismului", a declarat prelatul, citat de agenţia oficială a episcopatului austriac, Kathpress, în cursul unei vizite la Viena. 

Dacă liderul religios nu a citat niciun nume, afirmaţiile sale "s-au referit clar la recentul târg american cu Arabia Saudită", a subliniat organul de presă catolic. 

Washingtonul a anunţat sâmbătă, în cursul vizitei preşedintelui Donald Trump în Arabia Saudită, că a încheiat contracte militare cu Riadul în valoare de aproape 110 miliarde de dolari, prezentate ca "acordul de armament cel mai important din istoria Statelor Unite". 

"Banii cheltuiţi pentru scandalosul comerţ cu arme şi război ar trebui mai repede să fie alocaţi reconstrucţiei Irakului", a declarat episcopul într-un comunicat. 

Prelatul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu întoarcerea creştinilor în zonele eliberate de sub jugul organizaţiei Stat Islamic (SI). 

"Este foarte important ca creştinii să revină în nordul Irakului eliberat de sub SI. Le este însă teamă. În casele lor trăiesc acum familii musulmane. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla după ce SI va părăsi aceste zone disputate de mai multe comunităţi", a avertizat monseniorul Jean Benjamin Sleiman. 

Episcopatul irakian estimează la 250 de milioane de dolari costul reconstrucţiei satelor creştine din regiunea Mosul. 

Prelatul s-a întâlnit marţi cu ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, preşedinte în exerciţiu al OSCE. Diplomatul austriac a afirmat pe Twitter că întâlnirea a demonstrat "clar necesitatea de a acţiona împotriva persecuţiei creştinilor şi minorităţilor religioase".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.