DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei a sfințit crucea-monument de 100 de ani din curtea catedralei

basilica.ro
slujire arhiereasca la catedrala reintregirii

Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei a sfinţit duminică o cruce monument în curtea Catedralei Reîntregirii. Slujba a fost prilejuită de împlinirea unui secol de la aşezarea pietrei de temelie pentru edificiul bisericesc.

Catedrala, cu hramul Sfânta Treime, a fost construită cu sprijinul Casei Regale a României, după planurile arhitectului Victor Ștefănescu. Lucrările au început în 28 martie 1921 și au fost finalizate la mijlocul lunii septembrie 1922. În data de 8 octombrie a avut loc sfințirea lăcaşului de cult, scrie Basilica.ro.

Citește și: Dominic Fritz, ieșire dură la adresa protestatarilor: ‘Aceste persoane sunt împinse de la spate de niște extremiști cu un discurs violent, xenofob și antieuropean’

Crucea sfinţită de Arhiepiscopul Irineu poartă denumirea de Crucea Bucuriei.

„Modelul crucii este format din două brațe care se intersectează perpendicular în centrul unui cerc perfect, această structură oferind variate interpretări teologice de o frumusețe spirituală aparte și de o profunzime teologică axată pe trăirea liturgică” se menţionează pe site-ul epahial.

Citește și: Live video! Sișu le cere oamenilor să nu le respecte noile restricții: ‘Ați înnebunit la cap?’

Arhiepiscopia prezintă şi semnificaţia teologică:

Cei mai mulți teologi și istorici de artă văd în această reprezentare imaginea Soarelui care întruchipează simbolic, ca în troparul praznicului Crăciunului, întruparea Logosului divin sau nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, numit „Soarele dreptății” și „Răsăritul cel de sus”.

Într-o abordare mult mai bogată din punct de vedere teologic și liturgic, această formă de cruce are o sublimă tâlcuire în cheie euharistică. Brațele stilizate ale crucii ne ilustrează destul de limpede imaginea potirului care, de asemenea, este folosit pentru Sfânta Împărtășanie.

Citește și: Lovitură! AUR solicită demisiile lui Raed Arafat și Florin Cîțu

Conform Arhiepiscopiei, în fiecare an, în prima duminică din luna mai va fi organizată o procesiune la crucea de marmură amplasată pe esplanada din fața ansamblului Catedralei Reîntregirii.

Vor fi oficiate rugăciuni pentru „ferirea pământului și florei de intemperii și calamități naturale, pentru un climat prielnic holdelor, livezilor și vegetației în general și pentru creșterea și buna rodire a culturilor de orice fel spre folosul și hrana oamenilor și animalelor”.

Citește și: Lovitură! AUR solicită demisiile lui Raed Arafat și Florin Cîțu

În curtea Catedralei din Alba Iulia a avut loc în data de 15 octombrie 1922 ceremonia de încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari.

Citește și: Parlamentarii USR PLUS, atac dur la adresa lui Dan Tănasă: ‘Comportament grobian și limbaj vulgar. Aceste jigniri sunt de natură a prejudicia solemnitatea instituției Parlamentului’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.