DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Arhiepiscopul Teodosie către Orban: Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?

Inquam Photos/ Octav Ganea
Odovania inviere Teodosie

ÎPS Teodosie îi scrie premierului că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare: „Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?”. ÎPS Teodosie amintește și de revoluția din 1989: „Nu subestimați dorința oamenilor de a striga în stradă”.

ÎPS Teodosie vorbește despre incidentul de miercuri din Constanța, când, cu prilejul sărbătoririi hramului Bisericii Sfânta Mare Muceniță Ecaterina din cartierul Tomis Plus, polițiștii și jandarmii „au brutalizat și amendat credincioșii prezenți la slujbă”.

„Incidentul ne întărește convingerea încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne aflăm, noi clerul, împreună cu credincioșii ortodocși, în fața unor mari abuzuri pe care autoritățile le săvârșesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită. (...) Niciodată drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de batjocorite. Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române și slujitorii ei sunt obligați acum să îndure umilința și frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) și de dragul măsurilor exagerate, lipsită de logică și luate de necunoscuții dumneavoastră specialiști, în dispreț total față de normele de drept, de credința și tradițiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental de exercitare și exprimarea credinței nu reprezintă mare lucru raportat la pandemia care ne încearcă”, scrie arhiepiscopul Tomisului.

ÎPS Teodosie continuă spunând că „am îndurat suficient de la începutul acestei pandemii împreună cu toți oamenii de bună credință din această țară și am respectat măsurile sanitare luate inițial în mod responsabil”, însă de această dată trebuie să denunțe public „abuzurile pe care le orchestrați și pe care forțele polițienești și de jandarmerie le exercită asupra noastră într-o țară europeană care se vrea a fi de creată și nu aflată sub dictatură și teroare”.

„Nu vom îngădui acum ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet. Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executat pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei în ziua prăznuirii sale? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atingeți corpurilor fixate?”, continuă scrisoarea.

Arhiepiscopul Tomisului amintește de revoluția din decembrie 1989, când „oamenii cu credință în Dumnezeu, profund nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat Laszlo Tokes căruia i se făcea atunci o nedreptate, mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea”.

„Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură în drum.

Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a permite pelerinajul de Sfântul Andrei a fost respinsă miercuri de Tribunalul Constanţa. Decizia nu este definitivă.

Arhiepiscopia Tomisului ceruse la Tribunalul Constanţa anularea unei decizii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzicea ca la pelerinaje să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde se desfășoară.

În 30 noiembrie este Praznicul Sfântului Apostol Andrei şi se organiza pelerinajul de la Peştera şi Mânăstirea Sfântul Apostol Andrei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.