Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, spune că Sfântul Sinod nu a luat în discuţie situaţia sa în urma procesului în care este judecat

www.antena3.ro
IPS Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, spune că aşteaptă să se lămurească lucrurile în dosarul în care este judecat la Curtea de Apel Constanţa pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene, considerând că Justiţia trebuie să proclame adevărul. El a mai spus că nu a fost luată în discuţie situaţia sa de către Sfântul Sinod deoarece acesta nu condamnă niciodată pe cineva fără temei.

Arhiepiscopul Tomisului a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că procesul în care este judecat nu reprezintă o cumpănă şi nu îl afectează. “A fost un an binecuvântat de Dumnezeu, cu roade. Procesul nu este o cumpănă, este un mod de a mărturisi, m-aţi văzut pe mine trist vreodată anul acesta care a trecut ? De ce să mă afecteze dacă nu mă regăsesc în cele ce sunt acuzat ? Nu m-a afectat deloc”, a afirmat Arhiepiscopului Tomisului.

El a precizat că aşteaptă să se lămurească lucrurile în instanţă şi Justiţia să proclame adevărul. “De la 2018 aştept să se lămurească lucrurile. Pentru mine nu există nicio umbră, dar trebuie ca să treacă umbra şi la cei ce încă nu sunt lămuriţi şi sigur trebuie să se lămurească chiar în justiţie. Justiţia trebuie să proclame adevărul şi am răbdare şi aştept, pe mine nu mă împovărează ceea ce nu mă apasă. Nu am avut niciodată conştiinţa afectată”, a menţionat ÎPS Teodosie.

Întrebat dacă situaţia sa a fost luată în discuţie de Sfântul Sinod, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: “Nu vorbeşte nimeni despre ceva ce nu e clar. Nu a fost luată în discuţie situaţia mea. Noi chiar avem nişte legi după adevăr. Nu condamnă niciodată Sinodul pe cineva fără temei, noi nu avem din alea rezonabile, ci numai din alea palpabile. De aceea. noi punem accent pe justiţia divină, nu pe zvonistică şi nici pe denunţuri nedovedite”, a mai spus Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.

Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată, în libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu şi Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca scop obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi Aurelian Ştefan, la data faptei tot mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru tentativă la aceleaşi infracţiuni.

Potrivit DNA, în perioada 2010 - 2016 Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene. “În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 hectare), situate în zona denumită «Ferma 3» - Nazarcea (localitatea Lumina, judeţul Constanţa), având categoriile de folosinţă «vii pe rod cu struguri pentru vin»/ «vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi”, arăta DNA.

De asemenea, procurorii anticorupţie au stabilit că un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor. “Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 184.610,27 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei. În anul 2016 plăţile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei”, mai precizează sursa citată.

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei. În acest dosar a fost dispusă instituirea unor măsuri asigurătorii, respectiv poprirea conturilor IPS Teodosie, ale Arhiepiscopiei Tomisului şi Aşezământului Monahal ”Sf. Apostol Andrei”. Dosarul se judecă la Curtea de Apel Constanţa, următorul termen fiind stabilit la data de 6 februarie, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.