Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arhipelagul Vanuatu, se pregăteşte pentru sosirea unui super-ciclon

bloomberg.com
taifun-furtuna-vreme-ciclon

Arhipelagul Vanuatu, se pregăteşte pentru sosirea unui super-ciclon

Vanautu, republică insulară din Marea Sudului, se pregăteşte pentru sosirea unui super-ciclon, transmite marţi agenţia DPA, conform Agerpres.

Furtuna tropicală Lola a fost clasificată la categoria a 5-a, cea mai puternică, şi va atinge "viteze ale vântului foarte distructive", de 230 km/h, cu rafale de până la 320 km/h, în următoarele 24 de ore, a anunţat marţi Departamentul local de meteorologie şi riscuri geologice (VMGD).

Se prognozează că furtuna Lola va ajunge în insulele Torba, Sanma, Penama, Malampa şi Shefa - situate la nord de insula principală Efate, unde se află capitala Port Vila - în următoarele câteva ore.

Air Vanuatu a anulat toate zborurile, ca măsură de precauţie.

Ambarcaţiunile au fost rechemate în porturi din cauza temerilor legate de producerea "unui val de furtună asemănător unui tsunami", conform Radio New Zealand.

A fost emisă o avertizare cod roşu pentru provinciile vizate, ceea ce înseamnă că locuitorii trebuie să ajungă imediat în locuri sigure. Câteva zeci de persoane au fost transportate în adăposturi, ca măsură de precauţie.

VMGD se aşteaptă la ploi abundente, cu viituri, în special în regiunile de coastă. Agenţia a avertizat asupra riscului de valuri uriaşe.

Potrivit site-ului Agenţiei pentru situaţii de urgenţă din Vanuatu, această ţară este afectată de cicloane în fiecare an, între lunile noiembrie şi aprilie. "Comunităţile din Vanuatu au dezvoltat o puternică rezistenţă la pericolele naturale de-a lungul deceniilor în care s-au confruntat cu acestea", conform agenţiei.

Arhipelagul Vanuatu, situat în Pacificul de Sud, este alcătuit din aproximativ 80 de insule şi se află la aproximativ 1.800 de kilometri est de Australia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.