Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țările membre ale Inițiativei celor Trei Mări vor investi în energie, transport și digitalizare

summit i3m

Prezent la București, la Summitul Inițiativa celor Trei Mări, Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat  că în regiunea dintre Marea Adriatică şi Marea Neagră vor fi investiţi 150 de miliarde de euro. Responsabilă din partea UE pentru acest proiect, a adăugat Juncker, este comisarul european pentru dezvoltare regională Corina Crețu. Liderii politici prezenţi la Bucureşti au decis să sprijine proiecte din domeniul  energetic, digital și al transportului, toate trei vitale pentru dezvoltarea integrată a Europei.

Un alt câștig al summitului este acceptarea de către Germania a statutului de partener al Inițiativei. Prezența motorului economic al Uniunii Europene nu poate să fie decât de bun augur, în condițiile în care prezența Rusiei se face tot mai puternic simțită în regiune. În acest context, secretarul pentru  Energie al Statelor Unite Rick Perry, prezent și el la summit, a vorbit despre poziţia agresivă a Rusiei. „Această dependenţă a Europei pentru gazul rusesc a crescut de la 30% la peste 40%, fapt care creează îngrijorări“, a spus Perry.

Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări a găzduit un dialog care a propus strategii conjugate în dezvoltarea economică a regiunii: „Am propus crearea unei rețele de incubatoare sub egida 3SI, pentru a oferi firmelor posibilitatea de a schimba informații și know-how. De asemenea, am propus implicarea Fondului de investiții al Inițiativei Celor Trei Mări în finanțarea start-up-urilor. Din perspectiva deținerii președinției Consiliului UE în primul semestru al anului viitor, avem intenția să adaptăm Small Business Act la noua eră a digitalizării”, a declarat ministrul pentru mediul de afaceri Ștefan Radu Oprea, în cadrul în cadrul panelului dedicat strategiilor de creștere prin inovare în această regiune.

Inițiativa celor Trei Mări cuprinde – cu excepția Austriei – state care au trecut prin sistemul comunist sau au fost ocupate de Uniunea Sovietică după cel de-al doilea război mondial. Acestea sunt: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Scopul declarat al Inițiativei este intensificarea cooperării între statele membre, modernizarea infrastructurii și consolidarea independenței energetice. Inițiativa datează din 2015, iar summitul de la București este al treilea de la crearea ei, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.