DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Aripa Orban din Parlament acuză PSD de mașinațiuni pentru controlarea CNA prin Monica Gubernat

CNA
Alexandru Kocsis

Deputatul Alexandru Kocsis (fost PNL), fost membru CNA, susţine că PSD a modificat legea de funcţionare a CNA pentru a o repune în funcţia de preşedinte pe Monica Gubernat, iar efectele unei întregi proceduri parlamentare au fost anulate pentru "un om agreat" de social-democraţi.

"Câţi dintre voi nu aţi vrea să aveţi o lege dedicată doar vouă? Din păcate, dacă nu vă numiţi Monica Gubernat şi nu aveţi susţinerea PSD pentru a redeveni protectorul televiziunilor de casă, nu veţi avea parte de o lege personalizată. PSD a modificat, astăzi, legea de funcţionare a Consiliului Naţional al Audiovizualului pentru a o repune în funcţia de preşedinte pe Monica Gubernat. Legiferare în numele unei singure persoane", a scris Kocsis, fost membru CNA, pe Facebook.

El a explicat că, la propunerea PSD, a fost eliminat alineatul care prevedea explicit că un preşedinte demis nu mai poate ocupa această funcţie până la expirarea mandatului.

"'Se abrogă art. 20 alin (6) din Legea 504/2002: Fostul preşedinte demis nu mai poate fi reales în funcţie până la expirarea mandatului'. Amendamentul a fost ascuns într-un proiect de lege aflat în procedură de urgenţă ce avea ca scop transpunerea unei directive europene în legislaţia naţională în domeniul audiovizualului. Proiectul iniţial nu viza vreo modificare legată de conducerea CNA. Cu alte cuvinte, o transpunere neconformă a acestei directive europene", a completat deputatul.

Alexandru Kocsis a reamintit că Monica Gubernat a fost demisă în luna iunie a acestui an, după ce plenul Parlamentului a respins raportul de activitate al CNA.

"Conform legislaţiei actuale, îşi păstra calitatea de membru în cadrul Consiliului, dar nu mai putea fi preşedinte al instituţiei până la finalizarea mandatului. Comisiile de cultură reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au propus respingerea raportului CNA, iar Comisiile pentru buget au avizat negativ contul de execuţie bugetară al CNA pe anul 2020. Astăzi, efectele unei întregi proceduri parlamentare au fost anulate pentru a repune în funcţie un om agreat de PSD", a transmis Kocsis.

La rândul său, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Iulian Bulai (USR), califică drept un fapt "trist" "strecurarea" de către PSD a modificării Legii CNA, care o aduce din nou în fruntea Consiliului pe Monica Gubernat.

"Este trist că în această transpunere absolut necesară au strecurat o modificare astfel încât fosta doamnă preşedinte al CNA, de la PSD, să poată fi din nou preşedinte. Noi am susţinut transpunerea directivei, dar ne-am opus modificării dorite de PSD, gândită exclusiv în beneficiul unei persoane", a afirmat deputatul USR Iulian Bulai, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor.

Potrivit unui comunicat al USR, transmis AGERPRES, acest proiect va primi votul final în Senat, iar USR nu va renunţa să lupte pentru ca legile adoptate de Parlament să fie în beneficiul tuturor românilor, nu doar al partidelor la putere şi "al clientelei care gravitează în jurul lor de 30 de ani încoace".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.