Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aripa politică a Forțelor Democratice Siriene conduse de kurzi, la Damasc pentru noi discuţii

Agerpres
siria damasc

Aripa politică a Forţelor Democratice Siriene (FDS) conduse de kurzi a fost la Damasc pentru a doua rundă de discuţii cu statul sirian, a relatat marţi ziarul proguvernamental al-Watan, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

O delegaţie incluzând membri ai FDS sprijinite de SUA, care controlează aproximativ un sfert din Siria, a purtat discuţii cu Damascul la începutul acestei luni, prima lor vizită declarată în capitală. 

Vizitele evidenţiază eforturile depuse de autorităţile conduse de kurzi de a deschide noi canale cu guvernul preşedintelui Bashar al-Assad, în timp ce încearcă să negocieze un acord politic care să le menţină autonomia în Siria. 

FDS sunt conduse de miliţia kurdă YPG, care în cea mai mare parte a evitat conflictul cu Assad şi afirmă că scopul său este de a asigura mai degrabă drepturile kurzilor decât răsturnarea guvernului. Aceasta le-a despărţit de facţiunile rebele care luptă să-l răstoarne pe Assad din 2011, iar acum sunt învinse în mare parte din teritoriul pe care l-au deţinut odată. 

Consiliul Democratic Sirian (CDS) s-a dus pentru noi discuţii cu administrarea locală şi descentralizare, scrie al-Watan marţi citându-l pe copreşedintele Riad Darar. 

"Toate discuţiile de acum au loc (...) pentru a afla punctul de vedere al celeilalte părţi", a spus acesta. Discuţiile "au nevoie de multă reflecţie pentru a lua decizii şi astfel problema a fost lăsată pentru alte reuniuni", a adăugat el.

Citește și: ALERTĂ: Decizia Turciei de a închide baza de la Incirlik ar putea fi o greșeală geopolitică monumentală

Astfel de negocieri ar putea ridica noi întrebări în legătură cu politica Statelor Unite în Siria, unde militarii americani au fost desfăşuraţi în teritoriul FDS în timpul luptei împotriva Statului Islamic. 

FDS au luat sub control teritorii cu ajutorul Statelor Unite, deşi Washingtonul se opune obiectivului lor de autonomie regională. Regiunea pe care o controlează, bogată în petrol şi apă, se întinde în mare parte în nordul şi estul Siriei şi cuprinde şi numeroase terenuri agricole. 

Damascul consideră forţele americane drept ocupanţi. Pentru prima dată, Assad a declarat în mai că "deschide uşa" pentru discuţii cu FDS, dar a ameninţat de asemenea cu forţa şi a spus că americanii trebuie să plece într-un fel sau altul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.