Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Lovitură de stat executată fulger: Armata din Burkina Faso a suspendat Constituţia, a dizolvat Parlamentul şi a închis graniţele

wsj.net
Burkina Faso

Armata din Burkina Faso a anunțat luni, la televiziunea națională, că a preluat puterea.

Militarii l-au înlăturat pe preşedintele Roch Marc Christian Kabore, au suspendat constituţia, au dizolvat guvernul şi adunarea naţională şi au închis graniţele, relatează Reuters.

Anunţul, semnat de locotenent-colonelul Paul-Henri Sandaogo Damiba şi citit de un alt militar la televiziunea de stat, a precizat că preluarea puterii s-a desfăşurat fără violenţă şi că persoanele reţinute se află într-un loc sigur.

Declaraţia a fost făcută în numele unei entităţi nemaiîntâlnite până acum, Mişcarea Patriotică pentru Salvgardare şi Restaurare sau MPSR, acronimul său în limba franceză.

''MPSR, care include toate secţiile armatei, a decis să pună capăt astăzi funcţiei preşedintelui Kabore'', se arată în comunicat.

Acesta a citat deteriorarea situaţiei de securitate şi ceea ce a descris ca fiind incapacitatea lui Kabore de a unifica naţiunea şi de a răspunde eficient la provocările cu care se confruntă.

Anunţul armatei a venit după două zile de confuzie şi teamă în capitala Ouagadougou, unde duminică au avut loc focuri de armă intense în taberele armatei, soldaţii cerând mai mult sprijin pentru lupta lor împotriva militanţilor islamişti.

Luni nu se ştia unde se află Kabore, după ce în zona din jurul reşedinţei sale s-au auzit în timpul nopţii focuri de armă puternice.

Anterior, partidul lui Kabore a anunţat că acesta a supravieţuit unei tentative de asasinat, dar nu a oferit detalii.

Înainte de declaraţia armatei, Uniunea Africană şi blocul vest-african ECOWAS au condamnat ceea ce au numit o tentativă de lovitură de stat în Burkina Faso, afirmând că au considerat armata responsabilă pentru siguranţa lui Kabore.

Uniunea Europeană a cerut luni eliberarea "imediată" a preşedintelui Roch Kabore.

''În acest moment de incertitudine, Uniunea Europeană rămâne atentă la evoluţia situaţiei, făcând apel la toţi actorii să rămână calmi şi reţinuţi. De asemenea, solicită restabilirea imediată a libertăţii preşedintelui Kabore şi a membrilor instituţiilor statului'', a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, într-un comunicat.

''Ultimele ştiri sunt foarte îngrijorătoare", a declarat Borrell într-o conferinţă de presă. Acum ştim că preşedintele Kabore se află sub controlul armatei", a declarat el.

În comunicatul său, UE "reaminteşte angajamentul său faţă de respectarea instituţiilor republicane şi a ordinii constituţionale". De asemenea, "solicită forţelor de securitate şi de apărare să rămână fidele misiunilor lor primare de protecţie a populaţiei şi de apărare a teritoriului, afirmându-şi revendicările într-un mod non-violent".

Şi Statele Unite au cerut luni armatei din Burkina Faso să îl "elibereze imediat" pe preşedintele Kabore şi să "respecte Constituţia" şi "liderii civili" ai ţării.

''Îndemnăm toate părţile implicate în această situaţie volatilă să îşi menţină calmul şi să caute dialogul pentru a-şi rezolva nemulţumirile", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.