Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata din Suedia cere dublarea bugetului până în 2035: Se teme de Rusia

iStock
suedia, IT

Suedia are nevoie să-şi majoreze de cel puţin două ori bugetul militar până în 2035 pentru ca ţara să fie bine apărată, susţine un raport al armatei, care invocă lipsa de scrupule a Rusiei de a recurge la forţă în scopuri politice, transmite Reuters. Potrivit documentului, ce va fi înaintat parlamentului de la Stockholm, cheltuielile militare anuale ar trebui să ajungă la 115 miliarde de coroane suedeze (14 miliarde de dolari), faţă de circa 50 de miliarde de coroane în prezent, iar personalul activ să fie dublat numeric, până la 120.000 de membri. 'Rusia a arătat, prin acţiunea sa în Georgia în 2008, precum şi în Crimeea şi în estul Ucrainei în 2014, că nu ezită să folosească forţa militară pentru a-şi atinge scopurile politice', indică autorii raportului, subliniind că Moscova plănuieşte de asemenea o creştere a cheltuielilor militare, conform Agerpres.

Anexarea peninsulei Crimeea în 2014 şi sprijinul acordat separatiştilor din estul Ucrainei au tensionat relaţiile Rusiei cu Occidentul, context în care ţările baltice sunt considerate o zonă sensibilă. Suedia, la fel ca alte state din regiune, a denunţat încălcări repetate ale spaţiului său aerian de către aviaţia militară rusă şi şi-a repoziţionat trupe pe insula Gotland din Marea Baltică, de importanţă strategică.

Suedia a desfăşurat exerciţii militare cu câteva state din NATO şi discută de mai mulţi ani despre o eventuală aderare la Alianţă. Kremlinul a avertizat că o astfel de decizie va atrage consecinţe neprecizate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.