Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata franceză, anunţ îngrijorător: Coaliţia antijihadistă a încercat să oprească retragerea combatanţilor Statului Islamic din Raqqa

twitter.com
Raqqa

Coaliţia ce luptă împotriva Statului Islamic (SI) în Siria s-a opus unui acord ce ar fi permis combatanţilor grupării militante să se salveze retrăgându-se din fostul lor bastion Raqqa, a anunţat joi armata franceză, relatează Reuters. De asemenea, coaliţia nu a putut să lanseze lovituri aeriene împotriva combatanţilor, întrucât aceştia s-au amestecat cu civilii, a adăugat purtătorul de cuvânt al armatei franceze, Patrik Steiger, conform Agerpres.

Duminică, televiziunea BBC a anunţat că circa 4.000 de militanţi SI, inclusiv sute de cetăţeni străini, au fost evacuaţi din Raqqa într-un convoi în cadrul acordului şi s-au împrăştiat prin Siria, ajungând până în Turcia. Ankara s-a declarat marţi îngrozită de felul cum a fost abordat de către Departamentul american al Apărării acordul încheiat între Forţele Democrate Siriene (SDF) - o alianţă de miliţii kurde şi arabe susţinută de SUA - şi Statul Islamic.

Convoiul "a fost monitorizat de drone, (dar) teroriştii s-au amestecat cu populaţia şi aceasta a împiedicat efectuarea de lovituri aeriene", a adăugat el. Franţa a contribuit la loviturile împotriva grupării jihadiste în Siria şi are forţe speciale ce operează în regiunea Raqqa. Atacurile teroriste coordonate comise la Paris în noiembrie 2015 şi planificate de militanţi la Raqqa au fost cele mai sângeroase din Franţa după Al Doilea Război Mondial, în acele atentate fiind ucise peste 130 de persoane.

În timp ce Statul Islamic a pierdut teren în Irak şi Siria, sute de cetăţeni francezi aparţinând SI - şi în unele cazuri copiii lor - au început să se întoarcă în Franţa, afirmă oficiali. BBC a prezentat un martor ce susţinea că jihadişti francezi au fost printre cei cărora li s-a permis să părăsească Raqqa la jumătatea lunii octombrie şi un militant a fost înregistrat spunând că unii combatanţi francezi "se întorc în Franţa pentru a comite atacuri". La acea vreme, un purtător de cuvânt al SDF a declarat că 275 de militanţi sirieni au plecat din Raqqa împreună cu membrii familiilor lor, însă a negat plecarea unor combatanţi străini.

Încercând să tempereze preocupările, ministrul francez de interne Gerard Collomb a declarat miercuri că ameninţarea unui atac terorist nu este mai mare faţă de ultimii doi ani şi serviciile de securitate fie îi arestează, fie îi monitorizarea pe toţi cei care s-au întors în Franţa. Aproximativ 400 de bărbaţi, femei şi copii s-au întors până acum. "Nu există o întoarcere masivă. Credem că 700 de persoane sunt încă în zonă", a spus el, referindu-se la cetăţeni francezi sau cei care au locuit în ţară în trecut şi s-au alăturat jihadiştilor în Siria şi Irak.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.