Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata irakiană lansează o operaţiune antijihadistă în vestul ţării

reuters
irak, armata

Armata irakiană a lansat o operaţiune împotriva combatanţilor organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI) care hărţuiesc forţele de securitate în provincia occidentală Al-Anbar, au anunţat marţi ofiţeri irakieni, informează AFP. Forţele irakiene, cu sprijinul aerian al coaliţiei condusă de SUA şi cu ajutorul combatanţilor din triburi locale la sol, şi-au început ofensiva în zori, în zone deşertice, unde jihadiştii dispun de ascunzători, a explicat un locotenent-colonel al armatei irakiene.

'Forţele de securitatea avansează dinspre o zonă denumită 'Kilometrul 160', la est de Ramadi, spre Nukhayb', a adăugat acest ofiţer, încartiruit la Rutba, avanpost militar şi ultimul oraş pe ruta spre Iordania.

Obiectivul este de a-i respinge pe combatanţii SI spre deşert şi securizarea Rutba, a precizat generalul de divizie Mahmoud al-Falahi, care conduce Comandamentul operaţional din Al-Anbar. În jur de 30 de membri ai serviciilor de securitate au fost ucişi în atacuri şi ambuscade ale jihadiştilor în regiunea Rutba în ultimele trei săptămâni.

Al-Anbar este o vastă provincie deşertică traversată de fluviul Eufrat şi învecinată cu Irak, Siria, Iordania şi Arabia Saudită. Gruparea Statul Islamic şi-a făcut un bastion aici, instalându-se în urma unei ofensive care i-a permis în 2014 să preia controlul asupra aproape unei treimi din teritoriul irakian.

De atunci, forţele guvernamentale au recucerit majoritatea oraşelor din provincie, însă jihadiştii dispun în continuare de ascunzători în deşert, în vecinătatea frontierei cu Siria, conform Agerpres. Armata irakiană desfăşoară de asemenea o mare operaţiune mai în nordul provinciei, pentru a cuceri ultimele oraşe situate de-a lungul Eufratului aflate încă sub controlul SI lângă frontiera siriană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.