Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata israeliană a recunoscut scufundarea unei neve cu refugiați în 1982, în timpulrăzboiului din Liban

Ambarcatiune migranti

Armata israeliană a scufundat în timpul războiului din Liban în 1982 o navă ce transporta refugiaţi şi angajaţi străini, pe care a atacat-o crezând că insurgenţi palestinieni din Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) se află la bord, provocând moartea a 25 de pasageri, a dezvăluit postul israelian Canal 10, citat vineri de agenţia de presă EFE prelută de Agerpres.

Mass-media israeliene au obţinut acces la o anchetă militară cu privire la acest incident, după depunerea unei petiţii la Curtea Supremă de Justiţie în vederea ridicării cenzurii asupra acesteia, deşi nu au fost furnizate date nici despre identitatea şi nici despre naţionalitatea victimelor.

Incidentul a avut loc în largul Tripoli, la nord de Liban, când Israelul instituise o blocadă navală împotriva Libanului pe care îl invadase în iunie 1982 pentru a efectua o ofensivă împotriva combatanţilor OEP, care atacau de pe teritoriul libanez.

Nava a fost atacată de un submarin israelian implicat într-o operaţiune care să împiedice forţele navale ale Siriei să intervină pe cale maritimă în conflictul armat, după ce vasul, după o încetare a focului, a încercat să fugă din zonă cu un grup de refugiaţi şi angajaţi internaţionali.

Căpitanul submarinului, crezând că peste 30 de luptători palestinieni se află la bordul navei care încearcă să scape de armata israeliană, a ordonat lansarea a două torpile care au scufundat vasul, ucigând 25 din cele 54 de persoane aflate la bord, a dezvăluit Canal 10.

Israelul a invadat Libanul pentru a doua oară în 1982, în contextul războiului civil din Liban (1975-1990) între diferite facţiuni şi a provocat fracturi politice şi sociale, pe alocuri şi astăzi deschise.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.