Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata israeliană are planul gata făcut: știe cum va evacua populaţia civilă din zonele de luptă din Gaza, precum şi strategia operațională

Agerpres - Reuters
armata israeliana IDF

Armata israeliană a prezentat un plan pentru evacuarea populaţiei civile din zonele de luptă din Fâşia Gaza, precum şi viitorul plan operaţional, au anunţat luni serviciile premierului Benjamin Netanyahu, informează AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Un plan pentru furnizarea de ajutor umanitar în Fâşia Gaza a fost, de asemenea, aprobat "pentru a preveni jafurile în fâşia de nord şi altele zone". Nu au fost furnizate alte detalii în acest scurt anunţ.

În Rafah sunt aproape 1,5 milioane de palestinieni

Un anunţ care vine înaintea unei ofensive israeliene aşteptate în Rafah, un oraş aglomerat din sudul teritoriului palestinian, la graniţa cu Egiptul, prezentat de premierul Netanyahu drept "ultimul bastion" al mişcării palestiniene islamiste Hamas. În Rafah, conform ONU, sunt aproape 1,5 milioane de palestinieni, în marea lor majoritate strămutaţi şi care supravieţuiesc în condiţii extrem de precare.

În pofida multiplelor avertismente internaţionale, premierul Netanyahu doreşte să lanseze o operaţiune terestră împotriva oraşului de la graniţa închisă a Egiptului. O ofensivă ar fi doar "întârziată", dacă se încheie un armistiţiu, aflat în curs de negociere, a avertizat duminică şeful guvernului israelian, în declaraţii pentru canalul american CBS. Prin lansarea acestei operaţiuni, Israelul va fi "la câteva săptămâni" distanţă de o "victorie totală" asupra Hamas, a mai spus el.

În timp ce discuţiile pentru un armistiţiu s-au reluat în Qatar, noi bombardamente au vizat duminică Rafah şi au avut loc lupte în oraşul ruinat Khan Yunis, situat la câţiva kilometri mai la nord.

Multe voci, inclusiv Statele Unite, principalul aliat al Israelului, şi ONU, sunt îngrijorate de soarta populaţiei din Rafah în cazul unei ofensive terestre.

"Există loc" pentru ca civilii "să meargă la nord de Rafah, în zonele în care am terminat luptele", a declarat Netanyahu pentru CBS.

Ţările mediatoare încearcă să obţină un compromis de la cele două părţi

Ţările mediatoare încearcă să obţină un compromis de la cele două părţi în vederea încheierii unui armistiţiu. Reprezentanţi din Egipt, Qatar, SUA, precum şi Israel şi Hamas, au reluat negocierile duminică la Doha, negocieri care "vor fi urmate de întâlniri la Cairo", potrivit unui post de televiziune apropiat de serviciile secrete egiptene, AlQahera News.

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat duminică că "un teren comun" a fost găsit la o întâlnire recentă la Paris între reprezentanţii Israelului, SUA, Egiptului şi Qatarului, cu privire la principalele aspecte ale unui posibil acord privind eliberarea ostaticilor şi "o încetare temporară a focului"."Ar trebui să existe discuţii indirecte din partea Qatarului şi Egiptului cu Hamas, pentru că, în final, vor trebui să fie de acord cu eliberarea ostaticilor. Această activitate este în desfăşurare", a adăugat el pentru CNN.

Emirul Qatarului, Tamim ben Hamad Al-Thani, este de asemenea aşteptat la Paris, marţi sau miercuri, pentru a discuta despre negocierile în curs cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Potrivit unei surse Hamas, discuţiile se concentrează pe prima fază a unui plan elaborat în ianuarie de mediatori, ce prevede un armistiţiu de şase săptămâni asociat cu eliberarea ostaticilor şi prizonierilor palestinieni deţinuţi de Israel, precum şi intrarea în Fâşia Gaza a unei cantităţi importante de ajutor umanitar. Dar pentru a ajunge la un acord, Israelul cere mai întâi eliberarea tuturor ostaticilor şi a avertizat că o pauză în luptă nu înseamnă sfârşitul războiului. Hamas, la rândul său, cere încetarea completă a focului, retragerea trupelor israeliene din Fâşia Gaza, ridicarea blocadei impuse de Israel din 2007 şi un adăpost sigur pentru sutele de mii de civili strămutaţi ca urmare a războiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.