Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata Israelului se pregătește pentru atacarea Iranului

Time of Israel
IDF armata israeliana

Armata israeliană accelerează planurile operaţionale împotriva Iranului în contextul în care programul nuclear al Teheranului avansează, afirmă general-locotenentul Aviv Kohavi, şeful Statului Major militar din Israel. Israelul a avertizat în mod repetat că ar putea recurge la o acţiune militară pentru distrugerea programului nuclear iranian. Israelul acuză Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil.

"Progresele programului nuclear iranian au forţat Israelul să accelereze planurile operaţionale, iar bugetul apărării aprobat recent este configurat în acest sens", a declarat Aviv Kohavi, şeful Statului Major al armatei israeliene, citat de cotidianul The Jerusalem Post.

Premierul Israelului, Naftali Bennett, se află în Statele Unite, unde va discuta cu preşedintele Joseph Biden despre abordarea faţă de Iran. "Când am început planificarea vizitei, părea sigură revenirea la Acordul nuclear iranian. Între timp, s-a schimbat preşedintele Iranului, iar lucrurile par mai puţin sigure. Din punctul nostru de vedere, s-ar putea să nu mai existe nicio relansare a Acordului nuclear iranian", a afirmat Naftali Bennett.

Israelul va prezenta Statelor Unite un nou plan pentru contracararea Iranului, care va include modalităţi de cooperare cu ţări arabe şi continuarea acţiunilor împotriva programului nuclear iranian, a precizat Naftali Bennett într-un interviu acordat cotidianului The New York Times. "Este vorba de o nouă abordare, noi modalităţi de abordare a problemelor, în mod realist, pragmatic şi prin poziţii rezonabile faţă de prieteni", a declarat Naftali Bennett, înaintea întâlnirii cu preşedintele SUA, Joseph Biden.

"Ceea ce trebuie să facem şi ceea ce facem este să formăm o coaliţie regională cu state arabe rezonabile, care împreună cu noi să blocheze această expansiune şi dorinţă de dominare" din partea Iranului. "Israelul este aici, noi suntem ancora de stabilitate care are voinţa de a trece la acţiuni pentru a face mai sigură această regiune", a subliniat Naftali Bennett. Premierul Israelului a reiterat că se opune revenirii Statelor Unite în Acordul nuclear iranian.

Naftali Bennett a sugerat că Israelul va continua atacurile secrete asupra instalaţiilor nucleare iraniene, acţiuni pe care le-a numit "lucrurile din zona gri". La rândul său, ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, a declarat, conform site-ului Ynetnews.com, că Israelul ar putea acţiona şi în mod unilateral pentru a bloca ambiţiile Iranului de a fabrica arme nucleare.

William Burns, directorul Agenţiei Centrale pentru Informaţii din SUA (CIA), a efectuat săptămâna trecută o vizită oficială în Israel, pentru discuţii pe tema ameninţării strategice generate de Iran.

Statele Unite exercită presiuni asupra Iranului pentru renegocierea Acordului nuclear din 2015, iar negocierile stagnează. Israelul şi Statele Unite au atribuit Iranului atacul cu dronă care a vizat la sfârşitul lunii iulie petrolierul MV Mercer Street, un incident soldat cu moartea unui cetăţean român şi a unui britanic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.