Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata lui Bashar al-Assad a dat lovitura: victorie de răsunet în ultimul fief major al insurgenților

assad bashar siria

Ministerul sirian al Transporturilor a anunţat sâmbătă că principala autostradă dintre Damasc şi oraşul Alep a fost redeschisă publicului, după recucerirea ei din mâinile rebelilor, în cadrul ofensivei susţinute de Rusia, transmite Reuters. Recucerirea autostrăzii M5 marchează o victorie importantă pentru preşedintele Bashar al-Assad, readucând sub controlul statului sirian principala legătură dintre cele două cele mai mari oraşe ale ţării, pentru prima dată de la începutul conflictului.

Controlul asupra şoselei de 360 km a fost unul din principalele obiective ale ofensivei în cadrul căreia, cu ajutorul forţelor ruse, forţele guvernamentale siriene au reuşit începând din decembrie să câştige teren în nord-vestul ţării, considerat ultimul fief major al rebelilor. Aceeaşi ofensivă a determinat strămutarea a aproape un milion de oameni, cel mai mare exod din cadrul conflictului vechi deja de nouă ani.

Debarasarea autostrăzii Damasc-Alep de insurgenţi a făcut parte din acordul ruso-turc din 2018 privind crearea unei zone-tampon între combatanţi în regiunea nord-vestică Idlib. Tensiunile dintre Moscova şi Ankara, care susţin tabere diferite în conflictul sirian, dar colaborează în efortul de a ajunge la o soluţie politică, s-au accentuat în cursul ofensivei din nord-vest, cele două părţi acuzându-se reciproc de încălcarea înţelegerilor.

Sâmbătă, un soldat turc a fost ucis de tiruri ale armatei siriene în Idlib, ceea ce ridică la 17 numărul militarilor turci morţi în nord-vestul sirian de la începutul acestei luni. Armata turcă a ripostat distrugând 21 de ţinte aparţinând regimului sirian, a afirmat Ministerul turc al Apărării. În baza acordului cu Rusia, care susţine forţele regimului, Turcia, care susţine o serie de grupări rebele din Siria, dispune de 12 posturi de observare militară în provincia Idlib.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.