Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorii moldoveni au început o anchetă după plângerile unor soldați privind abuzurile din armata moldoveană

Procuratura Generala a Republicii Moldova
procuratura generala a moldovei

Procuratura Generală a venit cu o reacție după ce Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a făcut publică o scrisoare din partea Brigăzii nr. 1 de Infanterie Motorizată din Bălți în care soldații se plâng că sunt bătuți și umiliți.

Într-un comunicat remis presei, Procuratura anunță că s-a autosesizat pe marginea acestui caz, transmite Știri.md.

"Procuratura municipiul Bălți s-a autosesizat pe acest fapt şi a inițiat o investigaţie penală în acest sens. La moment, procurorii administrează probatoriul necesar în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cazului sesizat. Despre acțiunile relevante întreprinse și soluția emisă pe acest caz, vom informa suplimentar opinia publică", anunță Procuratura Generală.

Totodată, PG subliniază că Procuratura municipiului Bălţi a intervenit cu investigaţii pe fiecare caz sesizat.

De asemenea, Procuratura mun.Bălți anunță că recent a investigat un caz de maltratare a doi militari în termen din aceiaşi unitate militară indicată supra.

Aşadar, în baza declaraţiilor date de cei doi militari în termen, care au calitatea de victime, la 3 iunie 2022, procurorii de la Bălţi, s-au autosesizat şi au pornit o urmărire penală  pe faptul actelor de violenţă săvârșite asupra militarilor de către unul dintre superiorii lor, în perioada noiembrie 2021-februarie 2022.

"Prezenta cauză penală, la moment se află în proces de investigaţie, nefiind emisă încă o soluţie pe caz.

Precizăm că, anterior constatării acestui caz, cei doi militari au fost investigaţi pe faptul dezertării din unitatea militară. Însă pe parcursul investigaţiilor, procurorii au constatat că, cei doi militari au părăsit unitatea militară din motivul  supunerii acestora unor violențe și tratamente degradante din partea superiorilor.

Aferent, acestui caz, procurorii la 18 mai 2022 au refuzat să pornească urmărirea penală în privinţa celor doi militari vizaţi, din motivul că nu s-a constatat faptul săvârşirii infracţiunii de dezertare", mai anunță Procuratura.

Un alt caz investigat de procurorii de la Bălţi, ţine de o sesizare anonimă, parvenită la 14 decembrie 2021 prin intermediul Procuraturii Generale, în care se invoca acțiuni pretins ilicite de hărțuire sexuală, admise față de petiționară din partea unui superior.

Prin urmare, în cadrul măsurilor întreprinse de către procurorii de caz, au fost audiate persoanele de gen feminin, care activează în cadrul Brigăzii nr.1 Infanterie Motorizată din mun.Bălți, au fost distribuite chestionare anonime în vederea obținerii informațiilor de supunere a acestora unor abuzuri sexuale sau de alt gen, au fost lăsate pentru contact telefoane de încredere de la Procuratura mun.Bălți și Procuratura Generală, fiind totodată sesizat Ministerul Apărării, care la rândul său a demarat o anchetă internă. În rezultatul investigaţiilor efectuate, alegaţiile  invocate în adresare nu și-a găsit confirmare, iar verificările pe caz au fost finalizate la 13 ianuarie 2022.

Totodată, s-a stabilit, că numele celei care a scris plângerea anonimă, a fost inventat.

"În această ordine de idei, reiterăm că, actele de tortură, tratament inuman și degradant, rămân a fi permanent în vizorul Procuraturii, respectiv fiecare caz sesizat va fi investigat cu toată diligența necesară, complet, obiectiv și sub toate aspectele, cu intervenirea cu actele de reacționare care se impun potrivit legislației", se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.