Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata poloneză îi cheamă pe oameni la arme: 200.000 de civili, chemați pentru instrucţie militară

news.ro
Polonia servicii speciale

Armata poloneză are în vedere să convoace anul viitor circa 200.000 de civili, rezervişti, voluntari şi cetăţeni fără experienţă în armată care urmează să primească instrucţie militară în cazărmi, relatează agenţia EFE, informează Agerpres.

Programul de instrucţie va avea o durată de două săptămâni pentru cei 28.580 de polonezi care s-au înscris ca voluntari şi pentru circa 38.000 de rezervişti care au mai efectuat în ultimii ani antrenamente militare.

Vor fi convocaţi de asemenea mai mult de 130.000 de cetăţeni fără experienţă militară, pentru aceştia programul de instrucţie urmând să se desfăşoare în weekend. Criteriile de selecţie pentru acest al doilea grup nu au fost dezvăluite.

Pe de altă parte, armata poloneză va încorpora anul viitor încă 17.128 de noi soldaţi profesionişti.

Deşi serviciul militar obligatoriu a fost eliminat în Polonia începând din anul 2009, actualul guvern de la Varşovia a decis consolidarea contingentului de securitate prin crearea în 2017 a unei Forţe de Apărare Teritorială, un corp paramilitar alcătuit din circa 30.000 de voluntari şi ale cărui efective Ministerul Apărării doreşte să le suplimenteze până la 50.000.

Armata poloneză are în plan să-şi crească efectivele totale până la 250.000 de membri, faţă de circa 110.000 în prezent, iar în contextul războiului din Ucraina a început recent să ofere programe de instrucţie militară şi de tehnici de supravieţuire tuturor cetăţenilor doritori cu vârste între 18 şi 65 de ani.

Vara aceasta a fost de asemenea creat un serviciu militar voluntar pentru tinerii polonezi, participanţii primind ca stimulent o soldă lunară de 1.000 de euro şi numeroase facilităţi fiscale, burse de studii şi credite preferenţiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.