Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata rusă înfige steagul în Marea Roșie. Moscova va desfășura nave de război cu încărcătură nucleară

Twitter
Sudan

Rusia îşi va crea în Sudan o bază logistică navală la Marea Roşie, conform unui proiect de acord cu această ţară trimis de guvernul de la Moscova preşedintelui rus Vladimir Putin, scrie miercuri agenţia EFE.

Documentul, publicat pe portalul rus de informaţii legislative, a fost aprobat de guvernul rus pe 6 noiembrie. ''Sudanul a autorizat Rusia să creeze şi să amplaseze pe teritoriul său o bază logistică tehnico-materială, precum şi să dezvolte şi să modernizeze infrastructura sa cu scopul de a efectua reparaţii, aprovizionări şi pentru a permite odihna echipajelor navelor militare ruse'', explică guvernul rus.

Conform acordului încheiat cu guvernul de la Khartoum, numărul maxim al personalului militar şi civil din această bază logistică nu va depăşi 300 de persoane. Baza va putea găzdui în acelaşi timp cel mult patru nave militare, inclusiv nave cu instalaţii energetice nucleare, ''cu condiţia îndeplinirii normelor de securitate ecologică şi nucleară'', se mai menţionează în document.

Acordul a fost încheiat pentru o durată de 25 de ani, la expirarea căreia va fi prelungit automat pentru câte 10 ani, cu excepţia cazului în care una dintre părţi va solicita modificarea sau anularea înţelegerii.

Rusia şi Sudanul îşi exprimă în acest acord ''interesul pentru sporirea şi dezvoltarea cooperării militare menite să consolideze capacitatea defensivă a celor două ţări'' şi menţionează că această bază ''răspunde intereselor de consolidare a păcii şi stabilităţii în regiune, are un caracter defensiv şi nu este îndreptată împotriva altor state''.

Rusia s-a angajat de asemenea, la solicitarea Sudanului, să garanteze apărarea antiaeriană a bazei logistice de la Marea Roşie şi să furnizeze gratuit în acest scop ''arme, echipamente militare şi speciale''.

În noiembrie 2017, preşedintele de atunci al Sudanului, Omar al-Bashir, înlăturat între timp de la putere printr-o lovitură de stat militară, i-a propus preşedintelui Putin stabilirea unei baze militare ruse pe teritoriul sudanez.

La întâlnirea pe care au avut-o în staţiunea rusă Soci, Al-Bashir i-a cerut lui Putin ajutorul Rusiei pentru a proteja Sudanul în faţa ''acţiunilor agresive ale SUA'' şi a acuzat Washingtonul că este responsabil pentru secesiunea Sudanului de Sud, care după trei decenii de război civil a devenit în anul 2011 stat independent recunoscut internaţional.

Fostul preşedinte sudanez i-a cerut de asemenea lui Putin ca Rusia să intervină în regiunea Mării Roşii, unde Sudanul şi Egiptul au o dispută teritorială pentru aşa-numitul Triunghi Halaib.

Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a efectuat în luna august o vizită în Sudan, care a devenit în octombrie a treia ţară arabă ce şi-a normalizat anul acesta relaţiile cu Israelul, iar preşedintele american Donald Trump a retras Sudanul de pe lista statelor care susţin terorismul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.